Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

15.10.2021

Alitalia přistála, startuje ITA

Včera, ve čtvrtek 14. října, ukončila své letecké aktivity společnost Alitalia. Část jejích spojů převezme nová státní společnost Italia Trasporto Aereo (ITA). Ta také odkoupila značku Alitalia v dražbě.

Alitalia ukončila své lety po více než 75 letech aktivity. Poslední letem byl pravidelný spoj mezi Cagliari a Římem, který přistál krátce před půlnocí ve Fiumicinu. Společnost vznikla v roce 1946 po dohodě s britskou firmou British European Airways. Svého vrcholu dosáhla v 80. a 90. letech, kdy patřila do desítky největší evropských leteckých společností. V novém století se ale firma potýkala s finančními krizemi, a to mimo jiné kvůli změnám na leteckém trhu, které způsobil například příchod nízkonákladových společností.

Část spojů Alitalie bude obsluhovat nová státní společnost Italia Trasporto Aereo, která začíná létat dnes, v pátek 15. října. Aby udělila souhlas se vznikem společnosti, Evropská komise žádala po italské vládě, aby mezi oběma firmami nebyla kontinuita. ITA bude zatím o něco menší než stará Alitalia a začíná své aktivity s 52 letadly. Plán rozvoje ale počítá, že se firma do roku 2025 prakticky zdvojnásobí.

Značka Alitalia ale možná ze světa úplně nezmizí. ITA ji včera koupila ve dražbě a zaplatila za ní 90 milionů eur.

Zdroj: www.agi.it

Zdroj fotografie: Alitalia

Loading…