Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

16.04.2019

Alitalia: řešení má přijít do konce dubna

Řešení budoucnosti letecké společnosti Alitalia nepřijde před Velikonocemi, ale na konci dubna. To je poslední limit stanovený nucenými správci, kteří leteckou společnost řídí od května roku 2017.

Hlavním problém v restrukturalizaci letecké společnosti je v budoucí akcionářské struktuře. Hlavní investor, Italské státní dráhy (Ferrovie dello Stato), nechtějí držet ve společnosti více než třicet či čtyřicet procent kapitálu. Podobně i soukromý strategický partner, společnost Delta Airlines, hodlá držet maximálně patnáct procent kapitálu. Ačkoliv se italská vláda chystá proměnit svůj překlenovací úvěr v kapitál společnosti, manažeři Italský drah, kteří vedou rozhovory se zájemci o Alitalii, i nadále hledají dalšího soukromého investora. Ten by nahradil společnost EasyJet, která nakonec z operace vycouvala. Mluví se o eventuálním zájmu aerolinky China Eastern. V takovém případě ale platí, že mimoevropští investoři nesmí mít více než polovinu kapitálu, aby si Alitalia zachovala klíčový status evropské letecké společnosti.

Dle předchozích projevů vládních činitelů mělo být řešení pro Alitalii připravené ještě před Velikonocemi. Už teď je ale patrné, že vyjednávači využijí celý měsíc duben. „V příštích dnech přijdou příznivé zprávy,“ tvrdí optimisticky místopředseda italské vlády a ministr hospodářského rozvoje Luigi di Maio, podle kterého „není spěchu.“ Di Maio také potvrdil vůli vlády přímo vstoupit do akcionářské struktury společnosti. „Musíme být uvnitř, a to nejen kvůli zachování zaměstnanosti ale také kvůli strategiím rozvoj cestovního ruchu v příštích patnácti letech,“ dodal di Maio.

Zdroj: www.adnkronos.com

Zdroj fotografie: Alitalia

Loading…