Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

08.12.2023

Antares udržela výrobu židlí v ČR, na příští rok chystá novinky

Výrobce kancelářských židlích Antares, jež je členem Italsko-české komory, působí na trhu od začátku 90. let. Jako jedna z mála společností udržela část výroby svých židlí v České republice. „Pro příští rok připravujeme velké novinky – produkty, které jsme zcela vyvinuli vlastními silami,“ říká v rozhovoru obchodní ředitel společnosti Ludovico Cosmi.

V jakém stavu se nachází v současnosti váš trh?
Ve srovnání s posledními třemi lety se trh zpomalil. To platí pro Českou republiku, kde byl pokles markantní, i mnohé další země, kam dodáváme naše produkty. Během pandemie covid-19 byli lidé doma a docela hodně nakupovali přes internet, takže se trh udržel. Letos ale poptávka v ČR výrazně zpomalila, a to hlavně na začátku roku a v létě. Mezi firmami je cítit stále nejistota kvůli růstu nákladů, válce na Ukrajině či inflaci. Hodně velkých firem pak buď převedlo některé své aktivity do zahraničí nebo zavedly povinné home office, takže v kancelářích jsou zaměstnanci jen část týdne. To pak vedlo k poklesu počtu pracovních míst přímo v budovách firem. V reakci na situaci na trhu jsme museli přehodnotit naši strukturu a fungování, ale nemuseli jsme propouštět.

S vlastní výrobou jste začali před 30 lety, přesně v roce 1993, a své továrny v České republice udržujete, ačkoliv mnoho firem výrobu přesunulo do Asie. Co vás k tomu vede? A jaký benefit z toho má klient?
S výrobou jsme začali v 90. letech. Tehdy byla hlavním centrem výroby židlí, a to nejen těch pro kanceláře, severní Itálie a okolí města Manzano. Rodiče se tehdy rozhodli dovážet z Itálie komponenty a židle pak začali kompletovat v České republice. Díky vlastní výrobě dokážeme zákazníkům především nabídnout větší personalizaci produktu a detailů podle jejich přání. Ne každému prostě stačí obvyklá černá židle dovezená z Číny. Dalšími výhodami jsou rychlejší dodávky i to, že servis a asistence jsou blízko klientovi. Kvůli tomu, že část výroby se uskutečňuje u nás, tak i náklady a tudíž i ceny jsou o něco vyšší, než u výrobků z Asie. Od nás však klient dostane výrazně kvalitnější a rozsáhlejší službu.

V současnosti se zaměřujete na Českou republiku a další země ve střední a východní Evropě. Máte další exportní ambice?
V posledních letech jsme začali s expanzí v severní Africe. Měli jsme zajímavé zakázky v Egyptě a před zhruba dvěma roky jsme otevřeli pobočku v Maroku. Už několik let jsme pak přítomní s naší pobočkou v Ghaně. Afrika je tak pro nás zajímavý trh. Se zájmem se díváme i na trhy na východě, kde ale situaci komplikuje byrokracie i ruská válka na Ukrajině.

Posledním trendem je zdravé sezení. Jak na něj Antares reaguje?
O zdravém sezení se v poslední době hodně mluví, a je to důležitý faktor. Židli, na které se špatně sedí, si totiž klient znovu nepořídí. Správné sezení, je ale nesedět dlouho a vstát.  Naše židle samozřejmě obsahují komponenty, který na tento trend reagují, a některé úpravy si vyžaduje evropská legislativa. Další otázkou je pak cena a ochota si za takový výrobek připlatit. To platí i pro ekologické trendy. Všichni by chtěli židle, při jejíž výrobě vzniklo méně emisí, ale při pohledu na cenu si pak nákup rozmyslí. V tomto ohledu jsme v jistém přechodném období, protože technologie pro ekologickou výrobu jsou stále dost drahé, a tudíž mají výrazný dopad na koncovou cenu. Až se tyto výrobky začnou prodávat ve větší míře, tak se i cenově stanou přijatelnější.

Máte vedle výroby ve firmě i vlastní vývoj?
Každá naše pobočka přichází s nápady, které pak zapojujeme do našeho vývoje, do kterého v poslední době hodně investujeme. Ve spolupráci s architekty a designéry z Itálie a jiných evropských zemí jsme začali vyvíjet vlastní produkty. Velkou novinku tak chystáme na příští rok, kdy  připravujeme uvedení na trh produktů, které jsme sami vyvinuli. Snažíme se udržet krok s dobou a se změnami na trhu.

Zdroj: CAMIC

Zdroj fotografie:

Loading…