Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

01.07.2019

ArcelorMittal v Itálii: bez imunity zavřeme hutě Ilva v Tarantu

Imunita byla přislíbena před rokem vládou a zrušena novým vládním výnosem na podporu ekonomického rozvoje.

Situace ArcelorMittalu v Tarantu se znovu vyhrotila. Po obtížných vyjednávání z loňského léta se nad firmou znovu znáší nejistota. ArcelorMittal převzal z nucené správy hutě Ilva v Tarantu v září loňského roku po náročných jednání s novou italskou vládou.

Novou vlnu nejistoty způsobil nedávno schválený vládní výnos na podporu ekonomického růstu, tzv. DL Crescita. Ten totiž ruší ustanovení, dle kterého měla firma ArcelorMittal dočasnou trestní imunitu při naplňování plánu pro snížení ekologického dopadu provozu hutí Ilva v Tarantu. Ty v současnosti nesplňují základní ekologické normy a jejich provoz je tak trestněprávně postižitelný. Imunita přislíbená firmě v případě naplňování ekologického plánu měla ochránit manažery nového vlastníka před jejich eventuálním trestním stíhání ze strany místní prokuratury. Vládní výnos ji k 6. září ruší bez náhrady. „Pokud se nenajde řešení, jež zaručí právní ochranu, hutě 6. září zavřou, ovšem zbývají dva měsíce a doufáme, že vláda najde nějaké řešení“ uvedl CEO evropského ArcelorMittalu, Geert Van Poelvoorde.

Italská vláda však tvdí, že vlastník byl o situaci informován. K zrušení imunity vláda přistoupila, protože se opatřením měl v brzké době zabývat Ústavní soud. „Souhlasím, že ArcelorMittal nemůže být trestán za chyby svých předchůdců,“ uvedl vicepremiér a ministr ekonomického rozvoje Luigi Di Maio. Dle vicepremiéra ale není možné hlasování Poslanecké sněmovny zvrátit. „Nabídl jsem a budu ArcelorMittalu nabízet i v příštích dnech alternativní způsoby ochrany, které jim umožní pokračovat v provozu závodu,“ dodal di Maio. Jednání mezi vládou a ocelářským gigantem tak budou v létě pokračovat.

Zdroj: www.corriere.it

Zdroj fotografie: ArcelorMittal Italia

Loading…