Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

03.03.2021

Bez zálohovaných PET láhví bude nemožné splnit závazek recyklace

 

Bez zavedení systému zálohovaných PET láhví bude velice obtížné či nemožné dosáhnout cíle recyklace stanovené Evropskou unií. Ukazuje to studie společnosti EEIP, kterou zadala skupina Mattoni 1873, jež systém zálohovaných láhví dlouhodobě podporuje.

Studie srovnala situaci v evropských zemích. „Ve všech zemích, které již nyní dosahují míry sběru PET lahví devadesát procent a více, funguje zálohový systém na tyto lahve,“ uvedla associate director společnosti EEIP Dita Tesárková. „Současně v žádné zemi bez plošného zálohového systému nedosahuje míra sběru PET lahví devadesát procent,“ dodala.

Česká republika by měla závazek splnit do konce tohoto desetiletí. Studie přichází s návrhem centralizovaného systému, který by spravovali především výrobci a dovozci nealkoholických nápojů. Ti by také pokryli náklady.  „Bylo by skvělé, kdyby studie motivovala naše zákonodárce uvažovat o pozitivním přístupu k zavedení plošných záloh,“ uvedl Alessandro Pasquale, CEO skupiny Mattoni 1873, jež je členem Italsko-české komory a patří k lídrům na trhu s balenými vodami a jinými druhy nápojů bez alkoholu. V českém parlamentu dosud k projektu panoval spíše vlažný postoj. Ten by se ale mohl změnit díky tomu, že systém v příštím roce spustí sousední Slovensko.

Inovativní model podporovaný společností Mattoni 1873 by měli přijmout i další podobné společnosti působící v tomto odvětví. „Zálohový systém je nutnou součástí budoucnosti nápojového průmyslu, která tkví v cirkulární ekonomice,“ zdůraznil Alessandro Pasquale.

Zdroj a zdroj fotografie: Mattoni 1873

 

Loading…