Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

04.05.2020

Biosafety Trust Certification pomáhá podnikům ve fázi restartu po epidemii

Mezinárodní certifikační společnost RINA, jež byla založená před více než 150 lety v Itálii, nedávno představila nové certifikační schéma, Biosafety Trust Certification. Díky této nové certifikaci mohou podniky dosáhnout na nové standardy v ochraně svých zaměstnanců a zákazníků ve fázi odeznívající epidemie nového koronaviru. Schéma se vyznačuje tím, že propojuje vědecké poznatky o šíření nákazy s analýzou lidského chování provedenou skrze Organizational Behaviout Management, jež umožňuje vědecky předvídat a kontrolovat lidské chování. Na téma jsme mluvili s Robertem Di Cursim, Managing Directorem ze společnosti Luca Prague, členem Italsko-české komory, jež má na starost rozvoj certifikace v ČR a na Slovensku.

Pane dott. Di Cursi, jaké jsou hlavní výhody Biosafety Trust Certification?

Právo na zdraví bylo vždy prioritou, jehož význam však probíhající pandemie posílila. Biosafety Trust Certification je první certifikační schéma pro systémy, jež řídí zdravotnickou bezpečnost osob. Díky této certifikaci jsou podniky vedeny k tomu, aby implementovaly "best practice" prevence a zmírnění rizika nákazy. Za pomoci certifikovaných postupů podniky mohou lépe identifikovat problémy v chování a managementu a vytvořit podmínky, aby se jim vyhnuly či je rychle vyřešily. Každá firma přijde na své výhody, v první řadě bych ale zmínil získání větší důvěry ze strany klientů a obchodních partnerů, a také zvýšenou schopnost reakce na rizika, jež vede k snížení ztrát z možného přerušení hospodářské aktivity či k menším platbám za pojistné. A nesmíme ani podcenit fakt, že se zaměstnanci budou cítit na pracovišti bezpečněji.

Jaké podniky se mohou nechat certifikovat a jak?

Certifikát je v první řadě určen soukromým i státním firmám, jejichž provoz probíhá na veřejně přístupných místech, jedná se například o veřejné dopravce, sportovní kluby, bazény, fitness centra, restaurace a bary, hotely, kongresová centra či muzea. Věřím ale, že tento rozsah lze rozšířit na prakticky veškeré hospodářské aktivity. Firmy musí vypracovat analýzu vnitřních rizik a v ní určit oblasti či chování, kde je nutné zasáhnout, vytvořit správné postupy, vymezit zodpovědnost a pozorovat chování s cílem nalézt zvyklosti, jež nejsou bezpečné. Certifikát umožňuje implementaci preventivních opatření a testování jejich účinnosti. Je nutné zdůraznit, že novou certifikaci lze implementovat s nejběžnějšími systémy managementu a současně je možné ji aplikovat na organizace jakéhokoliv typu a velikosti.

Jakou roli má Luca Prague v procesu certifikace?

Společnost RINA nemá vlastní zastoupení v České republice, Luca Prague se tudíž snaží rozšířit povědomí o obsahu a benefitech nové certifikace mezi místními firmami a institucemi. Můžeme posloužit jako místní spojka a poskytnout podporu, můžeme sesbírat nutné údaje k odhadu ceny certifikace, ovšem do samotného procesu hodnocení a certifikace nezasahujeme. Firmy a další právnické osoby, jež mají o certifikát zájem, nás mohou kontaktovat a poskytneme jim podrobnější informace.

Certifikát Biosafety je určen především firmám, jež chtějí po epidemii provozovat své aktivity v bezpečnosti. Jaká další opatření by firmy měly, podle Vás, přijmout, aby byl jejich restart úspěšný?

V nejbližší budoucnosti se budou nejspíše střídat období nízkého a vysokého výskytu nákazy, a dojde proto k významným změnám v chování, například omezení cestování, důsledné dodržování zdravotnických pravidel, větší využívání homeoffice, další rozvoj elektronického obchodu a rozvážky zboží a tak dále. To vše bude mít dopad na pracovní i osobní život, a pro podnikatele bude důležité pochopit, jak se to dotkne jejich odvětví. Proto doporučuji vytvořit podnikatelskou strategii, jež bude obsahovat jak ochranou část (zmírnění zdravotních provozních rizik) tak expanzivní část, se kterou je nutné začít v průběhu či krátce po monitoringu rizik. Tato část by měla vést k úpravě byznys modelu dle nového kontextu. Jsem si jistý, že nová situace otevře mnohé možnosti pro ty podnikatele, jež budou schopni se v ní rychle zorientovat.

 

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Luca Prague

Loading…