Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

19.06.2018

Blíží se jedna z posledních možností, jak získat dotaci na energetické úspory

Na začátku července bude otevřena nová výzva Úspory energie Operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Výzva bude mít k dispozici až 230 milionů eur a bude jednou z posledních možností pro podniky, jak získat dotaci na snížení spotřeby energie. „Míra účasti se pohybuje mezi třiceti až padesátí procent hodnoty investice a odvíjí se od velikosti firmy“, připomíná jednatel janovského konsorcia CON.I.S.TER Roberto Buffagni, které již realizuje několik projektů energetických úspor pro italské firmy, jež mají své průmyslové provozy v ČR. Výše dotace se pohybuje do 500.000 korun až po 250 milionů korun.

Dosud nebylo o výzvy Úspory energie mezi českými firmami příliš vysoký zájem, a to kvůli nízkým cenám energie. Nová výzva přinese sebou nové podmínky. Pro usnadnění čerpání prostředků gestor programu snížil počet bodů, které je nutné získat pro přidělení dotace, zjednodušil některé postupy a rozšířil výčet uznatelných nákladů, a to také třeba na před projektové práce. Základní požadavky, a sice dva roky podnikání a místo uskutečnění projektu mimo Prahu, zůstaly beze změny.

Kdy se tedy firmám vyplatí investovat do opatření na snížení spotřeby energií? „Naše projekty jsou tvořeny tak, aby se zaplatily samy. Možnost čerpání prostředků z evropských fondů v ČR ale citelně zkracuje dobu návratnosti investice“, uvádí Roberto Buffagni. Ve zpracovatelském průmyslu samozřejmě o takových projektech uvažují podniky s energeticky náročnými provozy. „Obecně lze ale říct, že projekty na úspory energie začínají být zajímavé pro podniky, jež pracují na dvě nebo tři směny, mají zastaralé strojní vybavení či rozsáhlé úniky tepla“, uvádí Paolo Barchi, jež je členem konsorcia CON.I.S.TER. Investice i návratnost však velice záleží na konkrétním typologii provozu. „Například kogenerační jednotky se velice hodí do procesů výroby, lisování a tvarování PET láhví, kde se používá současně hodně studené i horké vody“, poukazuje na konkrétní příklad Paolo Barchi.

Administrativní náročnost projektů financovaných z evropských fondů občas firmy odstrašuje od jejich využití. Svěření přípravy a řízení projektu do rukou externí firmy tak významně šetří čas i úsilí kmenových zaměstnanců. „Nejdříve vyhodnotíme spotřeby energií a potřeby firem skrze standardizovaný dotazník. Následuje návštěva přímo ve firmě a vyhodnocení možných opatření ze strany našich technických pracovníků. Firma tak dostane první náčrt opatření vhodných k realizaci“, popisuje první fáze projektu Paolo Barchi. CON.I.S.TER je schopné připravit první návrh investičního plánu do 15 až 20 dnů od zahájení spolupráce. Časová náročnost zpracování všech údajů se ale odvíjí od velikost a členitosti firmy. Na přípravě žádosti o financování z evropských fondů CON.I.S.TER spolupracuje s agenturou Asistenční centrum, dalším členem Italsko-české komory.

Na rozdíl od mnoho dalších firem v odvětví, konsorcium CON.I.S.TER řídí i realizaci navržených opatření. „Firmám nabízíme kompletní balíček, který obsahuje jako projektovou tak realizační fázi, na kterou však firmy musí v ČR vypsat veřejnou soutěž“, popisuje Roberto Buffagni. CON.I.S.TER pracuje s realizačními moduly, jež jsou následovně upraveny na míru konkrétní firmě. „Mezi nejčastější opatření patří instalace solárních panelů, obnova strojového parku a montáž kogeneračních jednotek. K těmto základním opatřením se však mohou přidat další na základě konkrétní situace firmy“, vysvětluje Paolo Barchi. V rámci fáze realizace může CON.I.S.TER poradit svým klientům s výběrem těch nejlepších technologií a materiálů. „Firmám také můžeme předložit model financování tak, aby se investice dotkly co nejméně jejich rozpočtu“, říká Roberto Buffagni. Díky těmto řešení se doba návratnosti dále zkrátí a investice do energetických úspor se stávají zajímavé pro široké spektrum průmyslových firem.

Zdroj a více informací se obraťte přímo na konsorcium CON.I.S.TER: http://www.conister.it

Zdroj fotografie: Pixabay

 

Loading…