Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

20.01.2020

Brunello di Montalcino a Amarone jsou nejdražšími italskými víny

Nejdražší italská vína byla v roce 2019 Brunello di Montalcino a Amarone. Poukazuje na to italský ekonomický deník Il Sole 24 Ore.

Na prvním místě  zůstalo i v loňském roce Brunello di Montalcino, jehož velkoobchodní cena činila v průměru 1085 eur za hektolitr sudového vína. Následuje benátské Amarone della Valpolicella s hodnotou okolo 750 eur za hektolitr. V obou případech se cena udržela na úrovni roku 2018. Prudký pokles, a to o 15 procent, naopak zažilo třetí Barolo s průměrnou cenou 655 eur za hektolitr. Následují další piemontské víno, Barbaresco, s průměrnou cenou 535 eur za hektolitr a toskánské Chianti Classico, které stálo v průměru 272,5 eur za hektolitr. Výrazně levnější jsou tradičně bílá vína. Nejdražším italským bílým vínem je s průměrnou cenou 280 eur za hektolitr Gavi. Na druhém místě je Pinot nero Trentodoc (275 eur za hektolitr), které zaznamenalo růst ceny o téměř čtyři procenta, a na třetím Prosecco Docg Conegliano Valdobbiadene (245 eur za hektolitr).

Další velkou novinkou v odvětví italských vín je export. V roce 2019 poprvé prodeje do nečlenských zemích překonají prodeje v rámci EU. V prvních deseti měsících se vývoz zvýšil o 3,6 procent na více než pět miliard eur. Největším trhem jsou Spojené státy s vývozem v hodnotě 1,3 miliard eur. Vývoz do USA se zvýšil o více než čtyři procenta, a to zřejmě i kvůli předzásobení způsobené hrozbou uvalení nových cel. Druhým trhem je tradičně Německou, které je ale prvním trhem v objemu kvůli silnému zastoupení sudových vín. Třetím trh, Spojené království (623 milionů eur), zřejmě brzy přestane být členskou zemí.

Zdroj: www.ilsole24ore.com

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…