Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

09.05.2016

Carlo Calenda se dnes stane novým ministrem hospodářství

Prezident Italské republiky Sergio Mattarella dnes jmenuje nového ministra pro hospodářský rozvoj. Tím se stane současný italský velvyslanec při UE Carlo Calenda.

Calenda byl jmenován na post velvyslance v Bruselu teprve v březnu letošního roku. I přes to si ho ale premiér Renzi vybral jako nástupce za bývalou ministryni Federicu Guidi, jež musela opustit ministerstvo poté, co vyšlo najevo, že ovlivňovala schválení některých zákonů ve prospěch jejího partnera. Renzi se rozhodl pro Calendu z toho důvodu, že nový ministr již na Ministerstvu působil jako náměstek. “Potřebujeme tam někoho, kdo umí řídit tak důležitý orgán, jakým je Ministerstvo pro hospodářský rozvoj, někoho, kdo umí myslet o budoucnosti, kterou tvoří inovace, průmysl a investice do oblastí postižených krizí,” řekl Renzi v nedělním programu italské veřejnoprávní televize Che tempo che fa.

Podobně jako Federica Guidi, tak i Carlo Calenda působil ve vedení italského svazu průmyslu Confindustria. Tam v letech 2004-2008 zastával funkci ředitele pro strategii a mezinárodní vztahy.  V Confindustrii se politicky sblížil s tehdejším předsedou svazu, Lucem Corderem di Montezemolo. V roce 2013 kandidoval do parlamentu v barvách uskupení Scelta Civica vedeného bývalým premiérem Mariem Montim. V následujících letech zastává funkci náměstka na Ministerstvu pro hospodářský rozvoj. V roce 2015 se přidal k Demokratické straně premiéra Renziho. Carlo Calenda má 43 let e je synem známého ekonoma Fabia Calendy a režisérky Cristiny Comencini.

 

Zdroj: www.ilsole24ore.com

 

Zdroj fotografie: Wikimedia

Loading…