Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

09.08.2015

Cdp: italská letiště potřebují investice

Italská letiště budou potřebovat v přístích letech mohutné investice, aby zvládla nárůst objemu cestujících a aby se zlepšila kvalita poskytovaných služeb. Poukazuje na to ve své studii o letištním sektoru polostátní banka Cassa depositi e prestiti (Cdp).

Dle výzkumu Cdp letištní sektor tvoří v Itálii přímo i nepřímo zhruba 3,6 % hrubého domácího produktu. Přes italská letiště vloni cestovalo na 150 milionů pasažérů, a toto číslo by se mělo v příštích letech zvednout až na 170 milionů pasažérů. Pro zvládnutí tohoto růstu je podle Cdp potřeba naplánovat výrazné investice a provést několik kroků.

Pro zvládnutí růstu tak bude dle Cdp vytvořit synergie v rámci velkých letišť a mezi velkými a středně-malými letišti, která tvoří kapacitní rezervu současné italské letištní sítě. “Navíc je žádoucí zaručit kontinuitu provozovatelů letišť,” upozorňují analytici Cdp. V neposlední řadě bude nutné vyřešit jedno z bolavých míst italské letištní sítě: spojení mezi letištěm a jeho okolím.

V současnosti totiž disponují železničním spojením mezi spádovým městem a letištěm jen několik málo letišť v Itálii, mezi kterými například Řím Fiumicino a Milano Malpensa. S posílením navazujících infrastruktur a spojů počítá i nový plán letišť, který by měl zainvestovat v příštích letech do tohoto sektoru až 80 miliard eur. Zhruba 48 % prostředků tohoto plánu by mělo jít právě na posílení navazujících infrastruktur. Na rozvoj samotných letišť by mělo jít téměř devět miliard eur, což je pro Cdp stále příliš málo pro zlepšení a zefektivnění letištních služeb v Itálii.

 

Zdroj: cdp.it

Zdroj fotografie: Cassa depositi e prestiti

Loading…