Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

10.05.2019

Celkový majetek italských domácností překročil deset tisíc miliard eur

Čistý majetek italských domácnosti začal znovu růst. Ukazuje to nová zpráva Italského statistického úřadu a Italské centrální banky o majetkových poměrech na konci roku 2017.

Ke konci předloňského roku italské domácnosti držely majetek v hodnotě 10,7 miliard eur. Hodnota majetku očištěná o pasiva činila 9,743 miliard eur.  „To je více než osminásobek disponibilního příjmu,“ všímají si statistici. Dle tohoto ukazatele italské domácnosti patří k vůbec nejbohatším v západní Evropě a podobný výsledek vykazuje i průměrná hodnota majetku na domácnost. Po několika letech poklesu čistá hodnota majetku domácností vzrostla v roce 2017 o téměř sto miliard eur. Růst hodnoty akcií a investic do kapitálových produktů převážil nad lehkým růstem pasiv a nad poklesem cen nemovitostí. Ty tvoří přes padesát procent celého majetku, což je podobně jako ve Francii a Německu, ale více než ve Spojeném Království, USA, Kanadě a Japonsku.

Dobré majetkové poměry vykazují i italské nefinanční podniky. Majetek podniků vzrostl o téměř 200 miliard eur na 4,943 miliard eur. Zhruba 3,1 miliardy eur tvořily nemovitosti, strojní výbava a další složky fixního kapitálu. Půjčky podnikům činily zhruba tisíc miliard eur. Italské podniky tak společně s těmi německými patří k nejméně zadluženým firmám v západní Evropě.

Zdroj: www.istat.it

Zdroj fotografie: pixabay

Loading…