Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

21.06.2018

Ceny nemovitostí rostly i na začátku roku 2018

Ceny rezidenčních nemovitostí v českých krajských městech nepřestaly růst ani na začátku letošního roku. Ukazují to údaje shromážděné projektem Cenovamapa.org společnosti Deloitte.

V prvních třech měsících letošního roku se faktické prodejní ceny bytů v krajských městech zvýšily o téměř 16% na 56.200 korun za metr čtvereční. Celkově bylo prodáno na 6.300 bytů a rezidenčních nemovitosti v hodnotě bezmála 24 miliard korun. V transakcích jasně převažují byty v developerských projektech, jejichž průměrná cena dosahuje 68.200 korun za metr čtvereční. Ceny bytů ve staré zástavbě jsou naopak pod celostátním průměrem.

Na celostátní průměr má silný vliv Praha, kde se ceny zvýšily o pětinu na 76.500 korun za metr čtvereční. Díky dobrým povětrnostním podmínkám přišlo na trh v Praze v prvním čtvrtletí 1711 nových bytů, což je nejvyšší údaj za posledních pět let. Ceny v developerských projektech se v posledních měsících stabilně usazují nad sto tisíci korunami za metr čtvereční. Druhé nejdražší krajské město je pak Brno, kde průměr dosahuje 54.200 korun. Naopak nejlevnější jsou byty v Ústí nad Labem, kde průměr dosahuje pouze 14.700 korun, a Ostravě, kde lze pořídit byt za 25.300 korun za metr čtvereční. Obě města ale také zaznamenávají nejvíce razantní zdražení na českém realitním trhu: v Ostravě se ceny v průběhu posledního roku zvýšily o 36%, v Ústí nad Labem pak o 23,5 %.

Zdroj: Deloitte

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…