Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

11.05.2020

Česká národní banka vydala první makroekonomické odhady

Česká národní banka pokračuje ve své nové expanzivní měnové politice.

Bankovní rada rozhodla na svém zasedání ze čtvrtka 7. května, že sníží Repo sazbu o 75 bazických bodů na 0,25 procent. Centrální banka chce podpořit skrze svou expanzivní měnovou politiku české hospodářství, kterému hrozí obtíže i po dokončení uvolňování vládních omezení. "Nadále však budou přetrvávat negativní dopady utlumené zahraniční poptávky a výrazně nepříznivého vnímání ekonomické situace ze strany českých domácností i firem," uvedl guvernér Jiří Rusnok.

Více uvolněná měnová politika by neměla mít vliv na míru inflace, jež by se měla v nadcházejících měsících dostat pod hranicí tří procent. Kvůli epidemii se totiž výrazně oslabily některé proinflační tlaky, jako výrazný růst mezd či zdražování pohonných hmot. Podle prognóz centrální banky by kurz koruny, kvůli celkovému oslabení vyhlídek hospodářství v ČR a zahraničí, měl zůstat poblíž hodnoty 27 korun za euro po celý letošní i příští rok.

Česká národní banka také vydala první makroekonomické odhady, ve kterých jsou zapracovány důsledky epidemie koronaviru na české hospodářství. Hrubý domácí produkt by měl v letošním roce klesnout o osm procent a vzrůst o čtyři procenta v příštím roce. Aby se pokles hospodářství neprohloubil, tak centrální banka chystá programy, skrze které chce zaručit dostatečnou likviditu finančnímu sektoru. Kromě rozšíření možnosti nákupů na sekundárním trhu by Česká národní banka mohla začít přijímat jako zajištění při operacích poskytování likvidity i zástavní hypoteční listy.

Zdroj: www.cnb.cz

Zdroj fotografie: cnb.cz

Loading…