Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

06.03.2022

Česká národní banka začala zasahovat proti oslabování koruny

 

Česká národní banka (ČNB) začala zasahovat do  kurzu koruny, aby zabránila jejímu dalšímu oslabování. Oznámila to samotná ČNB.

Česká koruna začala výrazně oslabovat v souvislosti se začátkem ruské invaze na Ukrajině. Vzhledem k silnému napětí v regionu mnozí mezinárodní investoři se rozhodli uzavřít své pozice v měnách států ve střední a východní Evropě. Česká národní banka již dříve oznámila, že je připravená zasáhnout v případě nadměrných výkyvů kurzu koruny. „ČNB má v mezinárodním srovnání vysoké devizové rezervy, jejichž využití ve výjimečné situaci, v jaké se momentálně nacházíme, je plně opodstatněné,“ uvedla centrální banka.

S rezervami ve výši 157 miliard eur, což jsou zhruba dvě třetiny českého HDP, má centrální banka podle analytiků dost prostředků na stabilizaci koruny. ČNB neohlásila žádnou hodnotu, ke které intervenuje. Podle toho, že svůj zásah začala, když kurz klesl na 25,90 korun za euro, se analytikové domnívají, že centrální banka nenechá kurz prolomit hranici 26 korun za euro.

Po zahájení intervence kurz zaznamenal posílení na 25,55 korun za euro.

Zdroj zdroj fotografie: www.cnb.cz

Loading…