Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

20.06.2017

Česká republika a Friuli Venezia Giulia se sbližují

Ve čtvrtek 15. června proběhla v sídle Hospodářské komory v Udine konference Doing Business with the Czech Republic. Konference byla pořádaná Hospodářskou komorou v Udine, Honorárním konzulátem České republiky v Udine ve spolupráci s agenturami CzechTrade, CzechInvest a Italsko-českou obchodní a průmyslovou komorou.

Hlavním tématem konference byl rozvoj hospodářských vztahů mezi Českou republikou na jedné straně a okresem Udine a regionem Friuli Venezia Giulia na straně druhé. „Na konferenci vystoupila česká velvyslankyně Hubáčková společně s představiteli systému podpory ČR v Itálii zastoupeného agenturami CzechTrade, CzechInvest a CzechTourism. I proto měla návštěva velice konkrétní ráz a vzbudila zájem hospodářské komory, podnikatelských svazů i samotných firem. Přítomní podnikatelé dostali konkrétní odpovědi na své dotazy,“ uvádí ke konferenci honorární konzul ČR v Udine Paolo Petiziol. Mezi panelisty konference byl také generální tajemník Italsko-české komory Matteo Mariani. „Pro komoru je velkou ctí, že jsme byli pozvaní společně s českými vládními agenturami a že můžeme pomáhat italským firmám, jež chtějí investovat a vyvážet do ČR,“ říká Matteo Mariani.

Po konferenci proběhla také setkání s podniky a setkání s představiteli veřejných institucí v Udine a Terstu. „Strojní průmysl a výroba součástek představují odvětví, kde již dnes existuje silný zahraniční obchod s ČR. Češi jsou také třetí nejvýznamnější turistickou skupinou v regionu a jezdí sem jak do hor tak k moři,“ popisuje Matteo Mariani. Dalším odvětvím se silným potenciálem je logistika, a to díky přístavu v Terstu, který již dnes využívá přímého železničního spojení s Ostravou a hledá další spojení s Čechami. „Strategický význam Friuli Venezia Giulia se pro ČR a její ekonomiku orientovanou na export bude zvyšovat,“ věří honorární konzul Petiziol. „V okruhu několika málo desítek kilometrů lze totiž nalézt přístavy v Terstu a Monfalcone, významná letiště a důležité dopravní a železniční uzly pro přepravu zboží do Itálie a dalších států Evropy. Význam Terstského přístavu posílí s růstem lodní přepravy přes Suezský průplav, který činí Terst časově konkurenceschopnější ve srovnání s velkými přístavy v severní Evropě,“ dodává.

Vztahy mezi ČR a regionem Friuli Venezia Giulia jsou velice dobré také díky působení Honorárního konzulátu ČR v Udine, který letos slaví 20. výročí od založení. Na konferenci předala velvyslankyně Hubáčková honorárnímu konzulovi Petiziolovi dopis s osobním poděkování ministra zahraničních věcí ČR Lubomíra Zaorálka. „Jsme velice rádi, že Prahu sleduje a cení si naší práce,“ říká konzul Petiziol.

Mezi ČR a tímto východním regionem Itálie panují také dobré historické a kulturní vztahy, a to mimo jiné díky bývalému začlenění do Rakouska-Uherska. Dobré vztahy dokládá i nedávno zahájená výstava o stylu Liberty na zámku Miramare u Terstu, kde jsou vystaveny zhruba dvě stovky exponátu z pražského Uměleckoprůmyslového muzea. Česká republika a Friuli Venezia Giulia jsou si, nejen v ekonomice, navzájem stále blíže. 

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…