Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

04.01.2022

Česká republika čeká v roce 2022 silnější ekonomický růst

Česká republika letos očekává silnější ekonomický růst ve srovnání s rokem 2021. Hospodářství se však bude muset vyrovnat s řadou nepříznivých faktorů, jako jsou inflace či problémy v dodavatelských řetězcích.

Hlavní české instituce, a to včetně ministerstva financí a centrální banky, očekávají, že letošní ekonomický růst překoná čtyři procenta. Hospodářský vzestup by tak měl být výrazně silnější než v roce 2021, pro který první odhady mluví o růstu ve výši 2 až 2,5 procenta.

V roce 2022 by tak země měl zcela vyrovnat ztráty způsobené pandemií covidu-19. Čekají ji ale i některé výzvy. V první polovině roku má pokračovat růst inflace. V prvních měsících by míra inflace měla vystoupat na osm procent a podle některých pesimistických údaj by se mohla dostat i na dvouciferní údaj.

Aby růst inflace zmírnila, Česká národní banka zvýšila před svátky základní sazbu o jeden procentní bod na 3,75 procenta. Další růst sazeb, jež zdraží bankovní úvěry, se očekává i letos. Svůj podíl v boj s inflací chce udělat i vláda skrze snížení schodků veřejných financí. Mezi prvními rozhodnutími nového kabinetu tak bylo snížení růstu platů doktorů a zdravotníků, v policii a ozbrojených složkách a pedagogickému personálu, zatímco dalším kategoriím veřejných zaměstnanců byl růst platů zmražen.

V první polovině roku by se měl vracet k normálu stav v dodavatelských řetězcích v průmyslu, a to hlavně v oblasti polovodičů. Problémy, které na podzim způsobily silný propad výroby hlavně v automobilovém průmyslu, nejsou stále zcela zažehnány, jak ukazuje prodloužení závodní dovolené ve Škodě Auto.

Další oblastí, kde na sebe vláda vzala závazky, je zdražování energií. Kabinet slíbil pomoc domácnostem i firmám. Pro podniky připravuje systém zvýhodněných a garantovaných půjček až do výše dvou milionů korun na podnik.

Zdroj: www.mfcr.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

 

Loading…