Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

16.02.2018

Česká republika rostla druhým nejrychlejším tempem v celé EU

Česká republika i vloni patřila k nejrychleji rostoucím zemím v celé Evropské Unii. Ukazují to údaje Českého statistického úřadu.

Dle prvního předběžného odhadu český hrubý domácí produkt vzrostl v roce 2017 o 4,5%. Ekonomiky v závěru roku zrychlila tempo svého růstu a HDP se ve čtvrtém čtvrtletí zvýšilo meziročně o 5,1% a ve srovnání s předchozím obdobím o 0,5%. Česká ekonomika vloni rostla téměř dvakrát rychlejším tempem než v roce 2016, kdy se HDP zvýšil o 2,3%. „K růstu přispěly významně všechny složky poptávky, zejména zahraniční poptávka a spotřební výdaje domácností. Dařilo se většině odvětví národního hospodářství, především průmyslu, ale i odvětvím služeb,“ uvádí Český statistický úřad.

Česká ekonomika demonstruje výbornou kondici i ve srovnání s ostatními zeměmi Evropské Unie. Český hrubý domácí produkt zaznamenal, hned po Rumunsku, druhý nejvyšší růst v celé Unii. V posledním čtvrtletí roku česká ekonomika rostla téměř dvakrát tak rychle než v průměru země Evropské Unie (+2,6%) a země eurozóny (+2,7%).

Zdroj: https://www.czso.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…