Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

19.08.2022

Česká republika se dostala mezi hlavní odbytiště Prosecca Doc

Česká republika se stala jedním z předních světových trhů pro italské Prosecco. Ukazují to údaje sdružení výrobců Prosecco Doc, které je největší ze tří sdružení výrobců tohoto druhu vína.

Podle údaje sdružení, o kterých informoval deník Hospodářské noviny, se v roce 2021 prodalo do České republiky bezmála devět milionů lahví Prosecca Doc. Česká republika byla tak pro výrobce tohoto perlivého vína 13. největším světovým trhem. Podle prohlášení dovozců i obchodních řetězců růst zájmu o toto víno přetrval i v prvních měsících letošního roku. Celkově se do světa v loňském roce prodalo na půl miliardy lahví Prosecca Doc. Tři nejsilnější trhy jsou Spojené království, USA a Německo, které spolu tvoří bezmála šedesát procent exportu.

Úspěch Prosecca je ale také výsledkem silné pozice, kterou mají italská vína na českém trhu. Mezi lety 2019 až 2021 se dovoz italských vín do ČR zvýšil o deset procent na 1,6 miliardy korun. Itálie se tak stala největším vývozcem vín do České republiky a vykazuje daleko lepší údaje než Německo či Francie, jejichž objemy zůstávají pod miliardou korun. ČR byla také zařazena mezi nadějné trhy ve zprávě o obchodováním s vínem, kterou vytvořila italská státní skupina na podporu vývozu Sace/Simest. Trh roste také díky změnám v preferencích českých spotřebitelů, kteří čím dál častěji dávají přednost vínu či bublinkám před tradičním vínem.

Zdroj: prosecco-ziskava-stale-vetsi-podil-na-trhu-cesi-jsou-v-jeho-piti-13-na-svete

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…