Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

28.02.2017

Česká republika se stala druhým nejdynamičtější trhem pro italské exportéry

Česká republika se v roce 2016 stala nedynamičtějším evropským trhem pro italské exportní firmy. Ukazují to údaje Italské statistického úřadu (ISTAT).

Prodeje italských firem na české trhu se v loňském roce zvýšily o 6,4 procent. Česká republika byla po Japonsku a spolu s Čínou druhým nejdynamičtějším trhem pro italské exportní firmy. Celkově italský export vzrostl v roce 2016 o 1,1 procent. Růst nabral na rychlosti v posledním čtvrtletí, kdy se export zvýšil o 2,3 procent. I na straně importu si Česká republika vedla dobře.  Import z ČR se zvýšil o 12,3 procent, což je druhý nejlepší výsledek hned po Turecku. Celkově se dovoz do Itálie snížil o 1,4 procent kvůli propadu importu z Ruska. Italský zahraniční obchod tak dosáhl v roce 2016 přebytku v hodnotě 51,6 miliard eur.

Co se týče celkového italského vývozu, tak nejvíce vzrostly prodeje do zahraničí farmaceutických, lékařských a botanických výrobku (+6,8%), automobilů (+6,3%), dalších dopravních prostředků (+4,6%), potravin, nápojů a tabáku (+4,2%). Ve vývozu dominují sektory, jež jsou strategické i v případě dovozu z ČR, a sice nákupy automobilů (+29,3%) a strojů (+25%).

 

Zdroj: http://www.istat.it/

 

Zdroj fotografie: Pixabey

Loading…