Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

08.03.2019

Česká republika se znovu účastní, po padesáti letech odmlky, Trienále v Milánu

Česká republika je mezi zahraničními expozicemi na 22. ročníku Trienále v Milánu, jež běží v lombardské metropoli do 1. září. Česká republika se účastní prestižní výstavy umění a designu po odmlce, jež trvala padesát let.

Hlavní obsah české expozice v Milánu tvoří umělecké instalace Out of Power od Krištofa Kintery a Lithopy od Denisy Kera a Petra Šourka. Obě instalace jsou plně v soulad s tématem letošní Trienále, které dobře shrnuje její název Broken Nature: Design Takes on Human Survival. Kinterova instalace spočívá v 4,5 metrů vysoké věži sestavené z použitých baterek, jež zhmotňuje plýtvání a také vyčerpání zdrojů energie typické pro dnešní dobu. Instalace Lithopy pak popisuje den smyšlené komunity žijící v blízkosti lithiových dolů, jejíž existenci řídí neuchopitelné fungování blockchainů.

Česká republika, či lépe tehdejší Československo, se účastnila Trienále v Milánu od samotného počátku, a sice od prvního ročníku v roce 1923. Účast pokračoval i v poválečném období až do roku 1968, kdy ji znemožnila sovětská invaze a následující normalizace československé společnosti. Podobně jak v roce 1968, tak i letošní organizace české expozice byla svěřena Uměleckoprůmyslovému muzeu v Praze.

Zdroj: https://www.triennale.org/

Zdroj fotografie: Trienále v Milánu

Loading…