Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

28.08.2018

České firmy se málo chrání proti své trestní odpovědnosti

 

České firmy se málo věnují prevenci v rámci trestní odpovědnosti právických osob. Uvedl to nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman během setkání, které se věnovalo trestní odpovědnosti firem.

Zákon, který tento druh trestní odpovědnosti zavedl, platí již šestým rokem. A jeho instituty jsou státními zástuci využívány čím dál častěji. Od roku 2012 bylo stíháno 1239 firem a v 341 případech z nich padl rozsudek. Nejaktivnější byli státní zástupci a soudy v loňském roce, kdy bylo stíháno na 341 firem a padlo přes 140 rozsudků. Tresty se pohybují od pokut a peněžitých sankcí až po nucenou likvidaci společnosti.

Od roku 2016, kdy vstoupila v platnost novela zákona, však firmy disponují prostředkem, jak se trestnímu stíhání vyhnout. Podle nového zákona, nelze stíhat firmu v případě, že “vynaložila veškeré úsilí, které na ní bylo možno spravedlivě požadovat”, aby předešla páchání trestní činnosti ze strany svých zaměstnanců a vedoucích pracovníků. “ Právnické osoby by měly rychle pochopit, že pokud chtějí tohoto dobrodiní zákonodárce využít, musí být aktivní v oblasti prevence, detekce a reakce s ohledem na trestnou činnost, které mohou být vystaveny,” upozornil nejvyšší státní zástupce Zeman.

V konkrétní podobě, firmy, a to především ty rozsáhlejší,  se musí vybavit tzv. compliance programy pro prevenci trestní činnosti zaměstnanců a manažerů. Na přítomnosti takových programů často záleží rozhodnutí, zda firma bude stíhána či nikoliv. “ Compliance management systém musí odpovídat velikosti firmy a podobně. Není to tedy o papíru, ale o realitě, o tom, jak je systém implementován v praxi,“ varoval šéf českých státních zástupců.

Pro snažší orientaci firem, Nejvyšší státní zastupitelství nedávno vydalo aktualizovanou verzi průvodce touto problematikou, který obsahuje i celou řadu konkrétních případů. Zavedení compliance programů je velice důležité ve firmách, které působí v různých zemích světa. Ty musí respektovat pravidla trestní odpovědnosti nejen v ČR ale také v dalších zemích, kde podnikají.

Viz publikace Nejvyššího státního zastupitelství: www.nsz.cz

Zdroj fotografie: pixabay

 

 

Loading…