Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

24.06.2022

České firmy v posledních letech téměř zdvojnásobily výdaje na inovace

České firmy v posledních letech téměř zdvojnásobily své výdaje na inovace. Ukazují to údaje Českého statistického úřadu.

Mezi lety 2018 až 2020 se výdaje českých firem na inovace prakticky zdvojnásobily na 267 miliard korun. Investice do inovací tak představovaly v roce 2020 zhruba 3,7 procenta tržeb podniků. V předloňském roce pracovalo na inovačním projektu zhruba 56,3 procenta firem s alespoň deseti zaměstnanci v průmyslu či službách, což byl údaj blízký průměru Evropské unie.

Aktivnější byly v inovacích velké firmy pod zahraniční kontrolou a se sídlem v Praze. Firmy investovaly především do inovacích svých vnitřních procesů, nový či zlepšený produkt nebo službu vyvinulo 36 procent inovativních společností. Ve většině případů pak podniky spoléhají na své vlastní síly. „Jen 29 % inovativních firem uvedlo, že na inovacích spolupracuje s jiným subjektem,“ uvedl Martin Mana ze statistického úřadu. Přes polovinu svých výdajů na inovační aktivity firmy použily na nákup strojů, zařízení a softwaru a další čtvrtina výdajů šla na pokrytí nákladů na vlastní vývoj a výzkum.

Zdroj: www.czso.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…