Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

20.02.2022

České firmy více využívaly částečné úvazky

České firmy více využívaly v loňském roce částečné či flexibilní úvazky. Ukazuje to výzkum agentury Grafton Recruitment, jež je členem Italsko-české komory.

Zkrácené či flexibilní úvazky využívá 88 procent českých firem. Jen pětina českých podniků používá tento druh pracovních smluv pravidelně, zatímco 12 procent podniků je nevyužívá vůbec. V časti firem ale využití zkrácených úvazků roste. V loňském roce zvýšilo užívání tohoto prostředku 27 procent podniků. „Zájem o zkrácené úvazky ze strany zaměstnanců je čím dál větší, zaměstnavatelé však na tyto jejich potřebují reagují jen pomalu,“ uvedl ředitel Grafton Recruitment Martin Malo. Do situace se zatím výrazněji nepromítly některé nedávné legislativní zásahy, například zavedení sdíleného pracovního místa.

Firmy využívají zkrácené úvazky hlavně pro to, aby si udržely zaměstnance na rodičovské dovolené či ty, kteří odchází do důchodu. Až 30 procent firem pak uzavírá flexibilní úvazky, aby vykryly sezónní výkyvy výroby či aby pokryly pracovní pozice, na které nenachází vhodné zaměstnance.

Česká republika patří mezi země Evropské unie, kde se částečné úvazky používají nejméně. Podle Eurostatu v roce 2020 mělo 5,7 procenta zaměstnaných v české ekonomice částečný úvazek, zatímco v Německu či Rakousku to bylo kolem 27 procent. Podíl navíc v posledních letech klesal – v roce 2018 a 2019 činil 6,3 procenta.

Zdroj: www.businessinfo.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…