Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

08.01.2017

České HDP vzrostlo ve třetím čtvrtletí o 1,9 procent

Firmy začínají pociťovat siný růst mezd v posledních měsících. Ukazují to Čtvrtletní účty za třetí čtvrtletí roku 2016zveřejněné Českým statistickým úřadem (ČSÚ).

ČSÚ potvrdilo dosavadní odhady meziročního růstu HDP ve třetím čtvrtletí o 1,9 procent. Analytici se domnívají, že za celý rok 2016 HDP vzrostl o zhruba 2,5 procent. Růst táhly především výdaje domácností, jež se meziročně zvýšily o 2,3 procent. Disponibilní příjem domácností ale vzrostl jen o 1,2 procent. Disponibilní příjem na obyvatele tak činil 23,324 korun na měsíc, z čehož skoro čtyři tisíce korun tvoří služby poskytované veřejným sektorem.

Komplikovanější situace vládne ve firemním odvětví. Míra ziskovosti firem klesla o 2,2 procent na 49,6 procent. „Pokles ziskovosti podniků souvisí zejména s vysokým meziročním růstem mzdových nákladů,“ upozorňují analytici ČSÚ. Mzdové náklady totiž zaznamenaly růst o 7,1 procent ročně, zatímco disponibilní příjem ze zaměstnání se zvýšil o čtyři procenta na 27 894 korun měsíčně. Míra investic firem zůstala stabilní na 29 procent.

Zdroj: czso.cz

Zdroj fotografie: Škoda Auto

Loading…