Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

19.04.2022

České malé a střední firmy jsou lačné po robotech a automatizaci

České malé a střední firmy (SME) mají velkou chuť investovat do robotu a systémů automatizace. Ukázal to průzkum agentury IPSOS pro Asociaci malých a středních podniků (AMSP).

Zhruba pětina malých a středních podniků aktivních v průmyslu má ve své výrobě roboty. Čtyři z deseti malých a středních podniků zavedly systémy průmyslové automatizace. Podíly jsou vyšší v případě společností s alespoň 50 zaměstnanci. Roboti se podílí na zhruba 15 procentech výroby českých SME. I v tomto případě ale velmi záleží na velikosti firmy. V případě podniků s maximálně 49 zaměstnanci podíl činí pět procent, u středních podniků (50 až 250 zaměstnanců) podíl stoupá na 20 procent.

Loňský rok zhruba 35 procent průmyslových SME investovalo alespoň milion korun do průmyslových robotů, ale zhruba polovina společností neudělala žádné investice. „Potenciál pro využívání těchto nástrojů je přibližně dvojnásobný oproti současnému stavu,“ uvedla AMSP. V průmyslu 43 procent SME chce investovat do robotů. Mezi hlavními potížemi firmy vidí vysoké pořizovací náklady zařízení a nedostatek kvalifikovaného personálu.

Zdroj: amsp.cz

Zdroj fotografie: Kuka

Loading…