Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

02.06.2021

České zdravotní pojišťovny v ČR: dva PCR testy a 4 antigenní zdarma měsíčně

Čeští pojištěnci mají od prvního června právo na dva PCR testy a čtyři antigenní testy zdarma měsíčně. Uvádí to nové mimořádné nařízení Ministerstva zdravotnictví.

Mají právo na testy zdarma všichni pojištěnci všech českých zdravotních pojišťoven. Do 31. května při tom platilo znění, kdy pojištěnci mohli využít zdarma antigenní testování každé tři dny. Výsledky testu pak mohou lidé využít pro vstup na pracovišti či do barů a restaurací. Novinku bezplatného PCR testování uvítaly cestovní kanceláře, podle kterých testy zdarma mohou vytvořit příznivější podmínky pro turistiku do zahraničí.

Bezplatné PCR testy bez žádanky od doktora či hygieny ale v úterý, první den platnosti nových pravidel, nebyly k dispozici na mnoha odběrových místech. Provozovatelé tak reagovali na to, že ministerstvo stanovilo úhradu za každý takový test na 350 korun. Tato částka podle laboratoří nepokryje náklady na zpracování testu. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí večer uvedlo, že úhradu zvýší na 614 korun, které vyplácí u PCR testů se žádankou od lékaře či hygieny. Snížila se také úhrada antigenních testů, a to z 350 na 200 korun, což vyvolalo nevoli některých provozovatelů.

Pro samoplátce PCR test obvykle stojí 1000 až 1600 korun, ten antigenní 300 až 500 korun.

Zdroj: www.ceskenoviny.cz

Zdroj fotografie: Praha.eu

Loading…