Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

25.07.2019

Český automobilový průmysl zpomaluje

Český automobilový průmysl vykazuje první známky zpomalení výroby. Ukazují to nová data zveřejněná asociaci výrobců AutoSap.

Jasné známky zpomalení vykazuje hlavní obor českého automobilového průmyslu, výroba osobních aut. V prvních šesti měsících letošního roku bylo v ČR vyrobeno 747.000, což je o 1,5 procent méně než v první polovině loňského roku. Pokles výroby zaznamenaly jak Škoda Auto tak Hyundai v Nošovicích, zatímco výroba závodu TPCA v Kolíně vzrostla o 5,9 procent. „Z pohledu českého autoprůmyslu je ale pozitivní, že i přes výraznější pokles odbytu zejména v EU se tento trend zatím do tuzemské výroby nijak dramaticky nepromítá,” uvádí Zdeněk Petzl, výkonný ředitel AutoSap, a dodává: „Při výrazně exportním zaměření našich výrobců e tak ukazuje velmi dobrá konkurenceschopnost českých vozidel v Evropě.“

I nadále roste druhý nejvýznamnější obor českého automobilového průmyslu, výroba autobusů. V prvním pololetí sjelo z pásů českých továren 2531 autobusů, o 6,6 procent více než v roce 2018. Hlavní zásluhu na tom má závod Iveco Czech Republic ve Vysoké Mýtě, kde bylo vyrobeno 2256 autobusů (+6,4 procent). Rostl také vývoz Iveco, a to o pět procent na více než 2300 autobusů.

Zdroj: autosap.cz

Zdroj fotografie: Škoda Auto

Loading…