Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

06.04.2016

Český pavilón z Expo 2015 zahájí druhý život ve Vizovicích

Český pavilon z výstavy Expo 2015 v Miláně nabere druhý život. Díky modulární konstrukci byl pavilon demontován a bude tak moci být brzy znovu smotován. Stane se novou administrativní budovou společnosti KOMA modular. Nové umístění pavilonu bylo oznámeno při setkání Ozvěny z Expa Miláno 2015, které se uskutečnilo v úterý 22. března na půdě Národního technického muzea (NTM) v Praze. Debaty se zúčastnila také Italsko-česká komora.

 

Po pozdravu ředitele NTM Karla Ksandry a starosty městské části Praha – 7 Jana Čižinského, si vzal slovo generální komisař pro českou účast na Expo Jiří F. Potužník. Generální komisař připoměl s jakou filozofií přistoupil jeho úřad k účasti na Všeobecné výstavě v Milánu. “Expo nevzniklo jako prostředek turistického marketingu, ale jako výstava vědy, kultury a průmyslu, čímž se měl ukázat potenciál dané země,” připomněl Potužník. “Řekli jsme si, ze naše země má tak velký potenciál, že není nutné aby vše platil stát. Další věc, kterou jsme si přáli, byla ta, aby část expozice a samotný pavilon netrvaly jen šest měsíců po dobu Expa.”

 

Díky tomuto přístupu vznikl vysoce inovativní pavilon, který dokázal splnit všechny parametry ekologické udržitelnosti stanovené pořadateli výstavy. Využití pavilónu a expozice i mimo rámec výstavy, minimální míra cementifikace pozemku, ale také fotovoltaické panely pro ohřev vody a výrobu energie, to vše podtrhlo ekologickou inovaci České pavilonu. “Poprvé od historického Expa 1958 v Bruselu dostal Český pavilon Cenu za Architekturu a Inovace od pořadatelů z Bureau International des Expositions. Jsem velice rád, že Český pavilon dostal ocenění jak od expertů tak veřejnosti, protože názory těchto dvou skupin se často liší,” dodává Potužník.

 

Kromě technologické inovativnosti se pavilon vyznačuje i rozpoznatelným architektonickým rukopisem. V první řadě zadavatelé žádali, aby byl prostor dostatečně flexibilní, aby mohl s minimálními zásahy hostit všechny výstavy a akce pořádané během Výstavy. Dalším charakteristickým rysem pavilonu byl bazén a prostupnost. “Máme velkou tradici kvalitní architektury plováren a o lázeňské kultuře není ani potřeba mluvit,” uvádí Vojtěch Vykouřil z architektonické kanceláře Chybik+Kristof Architects, která navrhla podobu pavilonu. “Dalším rysem pavilonu byla prostupnost přízemí pavilonu, díky čemuž se netvořily při vstupu fronty. Návštěvníci tak mohli vstoupit do pavilonu z různých stran, odpočinout si, napít se piva a navštívit expozici pavilónu.”

 

Hlavní roli hrála samozřejmě modulární technologie, která zaručila rychlé postavení pavilonu a jeho další využitelnost. Modulární technologie patří do budoucnosti stavebnictví, prosazuje se čím dál více v pozemním stavitelství, a již dávno není tato technologie používána jen v oblasti dočasné zástavby. “Dostali jsme celou řadu nabídek na odkoupení pavilonu, ale nakonec jsme se rozhodli, že ho využijeme jako novou administrativní budovu v našem sídle v moravských Vizovicích,” uvádí ředitel marketingu KOMA modular Martin Hart. “Účast na Expu nám pomohla získat zakázku na stavbu bytových domů ve Francii. Myslím, že účast přispěla i tomu, že se naše společnost stala Firmou roku 2015. Po účasti na Expu naši angličtí zákazníci od nás již nepožadují záruky kvality našich projektů.”

 

Stavební práce týmu společnosti KOMA ilustroval ředitel výstavby Ladislav Slamečka. Realizační tým se musel v průběhu prací vypořádat s čím dál přísnějšími požadavky pořadatelů a také s italskou legislativou, jež je v někdy mimořádně rigidní. “Jako první jsme pavilon dokončili a jako první jsme ho demontovali. Ačkoliv přes 90% naší výroby jde na export, tak to bylo poprvé, co KOMA stavěla v Itálii veřejnou budovu, jež podléhá přísnějším pravidlům než obytné domy.”

 

Celkový přínos výstavy Expo v Milánu zhodnotil člen představenstva Italsko-české komory arch. Francesco Augusto Razetto. “Uspořádat Expo po Šangaji a v situaci vážné hospodářské krize bylo pro Itálii velkou význou,” uvedl Razetto. “I přestože jsou ekonomické náklady stále nevyčíslené, ale každopádně budou dosti vysoké, Expo promítlo do světa pozitivní obraz Itálie, jež prokázala velkou sílu a odhodlanost. Bez velké rétoriky lze říci, že výsledek Expa je vcelku pozitivní, protože se výstavě podařilo otevřít diskuzi nad tématy, jež byly jejím námětem.”

 

Celkově je možné zařadit Český pavilon mezi nejvyřadanější pavilóny z architektonického, tecnologického a inovativního hlediska. To konekconců ukazuje i bronzová medaile udělená Českému pavilonu v kategorii malých a středních pavilónů.

 

 Zdroj fotografie: Kancelář generálního komisaře účasti České republiky na Všeobecné světové výstavě EXPO

 

 

 

Loading…