Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

08.09.2017

Český premiér Sobotka přijal v Praze italského předsedu vlády Paola Gentiloniho

Italský předseda vlády, Paolo Gentiloni, navštívil ve čtvrtek 7. září Prahu, kde se setkal s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou. Poslední návštěva italského premiéra v Praze proběhla v roce 2007, kdy do české metropoli přicestoval Romano Prodi.

Hlavním tématem rozhovorů mezi oběma premiéry byly budoucnost evropské integrace. ČR se v poslední době postupně odpoutává od zbytku Visegrádské skupiny a hledá si cestu k státům eurozóny „Náš vzkaz musí být jasný: mohou existovat různé názory a odlišné formáty ale nikoliv uzavřené kluby,“ uvedl premiér Paolo Gentiloni. „Možnost dále pokračovat v evropské integraci nesmí nikdy vyznít a být myšlena jako exkluze někoho jiného. Není naším záměrem podporovat představu o rozdělení Evropy na západní a východní část,“ dodal. Tato pozice byla v Praze přijata pozitivně, jelikož  česká vláda v současnosti sonduje u ostatních evropských vlád podporu svému návrhu, aby se ČR stala pozorovatel v euroskupině. „Máme zájem na tom, by Evropa byla i nadále soudržná a aby nedocházelo k rozdělování Evropy na země, které platí eurem, a na země ostatní,“ uvedl Sobotka.

Premiéři se v rozhovorech dotkli také otázky uprchlíků. Česká vláda nadále odmítá systém přerozdělování, ochotně však spolupracuje na projektech v Africe, jež mají za cíl snížit migrační proudy. „Česká republika patří mezi největší donátory do programu na výcvik Libyjské pobřežní stráže,“ uvedl Sobotka. Česká republika a Itálie budou také spolupracovat na novém programu integrace migrantů vyhoštěných do Pobřeží slonoviny, jež patří mezi hlavní země původu migrantů. „Musíme se zájmem zaznamenat ochotu našich přátel z České republiky spolupracovat v rámci externí dimenze migračních proudů,“ okomentoval tyto snahy Paolo Gentiloni.

Čtvrteční návštěva potvrdila výbornou úroveň bilaterálních vztahů mezi ČR a Itálií Tyto vztahy se nadále rozvíjí také díky rychlému růstu zahraničního obchodu mezi oběma zeměmi.

Zdroj: vlada.cz

Zdroj fotografia: vlada.cz

Loading…