Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

30.11.2023

Český prezident Petr Pavel navštívil Itálii spolu s početnou podnikatelskou delegací

Český prezident Petr Pavel navštívil ve dnech od 27. do 29. listopadu Itálii spolu s početnou podnikatelskou delegací, které se zúčastnili předseda Italsko-české obchodní a průmyslové komory Danilo Manghi, místopředseda Alessandro Pasquale a ředitel Matteo Mariani. Prezidenta Pavla přijali v Římě italský prezident Sergio Mattarella a předsedkyně vlády Giorgia Meloni. V Miláně se pak setkal s představiteli regionu Lombardie, která patří k hlavním motorům italské ekonomiky. Podle účastníků návštěva ukázala velký potenciál růstu ve vztazích mezi Itálií a Českou republikou.

Během návštěvy prezident Pavel uvedl, že Itálie patří k nejbližším partnerům České republiky na politické a obchodní úrovni. „Naše spolupráce má obrovský potenciál dále růst,“ řekl při rozhovoru s novináři Pavel. „Věřím, že se nám podaří naši vzájemnou spolupráci posunout o pořádný kus dál, protože všechny podmínky k tomu jsou nastaveny,“ dodal dále Pavel.

O velmi pozitivním setkání s českým prezidentem mluvila i italská premiérka Meloni. „Středem rozhovoru byl rozvoj naší průmyslové spolupráce v odvětvích bezpečnostního a obranného průmyslu a rovněž v kosmickém odvětví,“ uvedla premiérka.

S prezidentem Pavlem cestovala delegace 25 českých firem z nejrozvinutějších odvětvích průmyslu. Business fóra v Římě a Miláně pak vzbudila velký ohlas i mezi italskými podniky. „Pro naši Komoru byla účast velmi důležitá a mohu bez pochybností říci, že to byla úspěšná mise," řekl předseda CAMIC Danilo Manghi a zdůraznil též velké nadšení firem, jež se zúčastnily obou setkání. „Naplnily se všechny podmínky pro další spolupráci mezi oběma zeměmi a začíná se mluvit o systémovém spojení mezi Českou republikou a Itálii, ve kterém se daří seskupit synergie mezi oběma státy a ekonomikami. Dnes cítíme, a to také jako italské firmy v České republice, vůli české a italské vlády posílit spolupráci na politické i ekonomické úrovni,“ dodal Manghi.

Během středečního odpoledne před odletem do Prahy prezident Pavel, který je vášnivým řidičem motocyklů, navštívil závod společnosti Moto Guzzi ve městě Mandello del Lario, kde jednal se špičkami skupiny Piaggio, a pak závod společnosti Leonardo ve městě Cameri. Právě tam by měla být kompletována polovina z 24 letounů F-35, které hodlá Česká republika koupit v rámci největší vojenské zakázky ve své historii.

Zdroj: CAMIC

Zdroj fotografie: Pražský hrad (KPR), CAMIC

Loading…