Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

01.06.2018

Český statistický úřad zrevidoval růst HDP v prvním čtvrtletí roku na 4,4%

Český statistický úřad lehce zrevidoval svůj původní odhad růstu českého hrubého domácího produktu v prvním čtvrtletí letošního roku.

Dle nových údajů, HDP v prvních třech měsících roku 2018 vzrostl meziročně o 4,4%. Růst ve srovnání s předchozím čtvrtletím dosáhl 0,4%. Tempo růstu českého hospodářství je tak nižší než na konci roku 2017 ale současně i citelně vyšší než v prvním čtvrtletí loňského roku, kdy růst činil 2,9%. O 4,5% se také zvýšila hrubá přidaná hodnota vygenerovaná českým hospodářstvím, a to díky silnému růst ve zpracovatelském průmyslu (+6,1%), ve stavebnictví (+7,1%) a také ve velkém počtu odvětví ve službách.

Růst hospodářství byl tažen výlučně domácími investicemi a spotřebou. Investice se zvýšily o 10%, a to především díky silným investicím do staveb a strojů. Spotřeba domácností pak vzrostla o 4,1%. Pozitivně se na hrubém domácím produktu promítla i spotřeba vládních institucí. „Vyšší růst dovozu než vývozu naopak snižoval tempo růstu HDP”, uvádí Český statistický úřad.

Zdroj: https://www.czso.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

 

Loading…