Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

24.02.2020

Český textilní a oděvní průmysl stabilně roste

Český textilní a oděvní průmysl zaznamenal v loňském roce stabilní růst. Ukazují to údaje zveřejněné oborovým sdružením Atok.

Příjmy firem s dvaceti a více zaměstnanci aktivních v tomto odvětví se v loňském roce zvýšily o 1,2 procent na 53,8 miliard korun. Zatímco textilní výroba, jež představuje 44,8 miliard korun příjmů, lehce klesla o 0,1 procent, výroba oděvů zaznamenala růst o 8,1 procent. Lehké zvýšení zaznamenal také vývoz textilního a oděvního průmyslu, a to o 0,4 procent. S obratem ve výši circa 3,8 miliard korun patří k hlavním firmám v odvětví společnost Nová Mosilana, jež je členem Italsko-české komory.

Hlavním témata v odvětví jsou i nadále personál a platy. "V celém odvětví došlo k úbytku počtu zaměstnanců, což je způsobeno jednak neuspokojivou situací na trhu práce, jednak úspornými opatřeními díky růstu mezd," uvádí Atok.  Počet zaměstnaných v odvětví klesl o tři procenta na 31 tisíc osob a výrazný pokles o téměř pět procent zaznamenala textilní výroba. Průměrná mzda v textilním a oděvním průmyslu se naopak zvýšila o 6,1 procent na 24,4 tisíc korun. Vedle mezd rostla i produktivita práce, a to o 5,1 procent v textilní výrobě a o 7,1 procent v oděvní výrobě.

Zdroj: www.atok.cz

Zdroj fotografie: Camic

Loading…