Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

10.11.2016

Cestovní ruch: počet přenocování překonal 40 milionů

Turistická sezóna byla letos v ČR mimořádně dynamická. Ukazují to údaje Českého statistického úřadu.

V prvních třech čtvrtletí letošního roku se počet hostů v ubytovacích zařízeních zvýšil na 14,5 milionů. Celkový počet přenocování pak přesáhl hranici čtyřiceti milionů. Silně vzrostl cestovní ruch tuzemských turistů: počet ubytování se zvýšil o více než půl milionu na 7,4 milionů. Počet příjezdů se zahraničí vzrostl o 400 tisíc. Tuzemští turisté pak strávili v ubytovacích zařízeních 21,5 milionů nocí, zahraniční turisté pak dalších 18,6 milionů nocí. Pozitivní trend byl zaznamenán také během třetího čtvrtletí, kdy se počet ubytování zvýšil o 7,6 procent na 6,7 milionů a počet přenocování o 5,5 procent na 19,1 milionů.

Všechny české regiony zaznamenaly od začátku roku růst cestovního ruchu. V Praze počet hostů vzrostl o 6,2 procent na 5,2 milionů, a to díky velice silnému růstu domácích hostů (+14,8%), a počet přenocování o 3,5 procent na 12,5 milionů. Více než milion hostů zaznamenaly také kraje Jihočeský, Jihomoravský a Královéhradecký.

Co se týče hostů ze zahraničí, tak nejvyšší počet turistů přijel z okolních zemí. První tři příčky tak obsadilo Německo, Slovensko a Polsko. Velký počet hostů přijel i z USA a Spojeného království, zatím co pokračuje silný propad cestovního ruchu z Ruska. Klesá také počet Italů, jež navštívili ČR. Od začátku roku klesl počet hostů o dvě procenta na 278 tisíc a počet přenocování o čtyři procenta na 756 tisíc.

 

Zdroj:  https://czso.cz/csu/czso

Zdroj fotografie: PIS

Loading…