Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

20.09.2015

CGIA: Renzi snížil daně o 15 miliard eur

Renziho vláda snížila daňovou zátěž o 15,4 miliard eur. Tvrdí to výzkumná agentura CGIA Mestre.

Podle agentury z tohoto poklesu měly větší benefit podniky, jež ušetřily 8,3 miliard eur, než domácnosti, které uštřily 7,1 miliard eur. Nejvýznamnější poklesy zaznamenalý přímé daně: daň z příjmů fyzických osob klesla o 9,5 miliard eur, podniková daň z výrobních aktivit IRAP klesla o 4,3 miliard eur a snížení sociálních odvodů pro nově uzavřené smlouvy na dobu neurčitou vedly k poklesu zátěže o 3,9 miliard eur.

Některé daně se však také zvýšily: daň z finančních transakcích se zvýšila o 2,6 miliard eur, nemovitostní daň z horských pozemků o 269 milionů eur a daň z výnosů penzijních fondů o 260 milionů eur. Podniky navíc přišly o 50% snížení sociálních odvodů při uzavření smlouvy s dlouhodobě nezaměstnaným (870 milionů eur).

Jak však upozorňuje analytik CGIA Mestre Paolo Zabeo, efekt snížení daní nebyl ve společnosti rovnoměrný. “Snížení o 80 eur daně z příjmů fyzických osob se dotklo především chudších domácností, nové daňové slevy za dítě ulevily mladším rodinám, zatímco střední třída si pohoršila zvýšením kapitálových daní,” upozorňuje Zabeo. “Snížení podnikové daně Irap odměnilo podniky se zaměstnanci a z částečného osvobození od sociálních odvodů profitovaly podniky, jež nabraly nové zaměstnance, zatímco podnikatelé bez zaměstnanců, jež tvoří 70% řemeslníků a prodejců, žádný Renziho efekt na míře zdanění nezaznamenali.”

Zdroj: www.cgiamestre.com

Zdroj fotografie:Pixabay

 

Loading…