Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

26.10.2016

Claudio Magris obdrží Cenu Franze Kafky

Dnes, ve čtvrtek 27. října, obdrží italský spisovatel a univerzitní profesor Claudio Magris Cenu Franze Kafky, jedno z nejdůležitějších literárních ocenění v ČR. Cena mu bude předána na Staroměstské radnici.

Společnost Franze Kafky chce udělením této ceny ocenit literární i výzkumné dílo jednoho z nestorů italské germanistiky. Jak výzkumné práce, tak romány Claudia Magris jsou totiž neodlučně spjaty s kulturním i zeměpisným prostorem střední Evropy. Magris patří mezi spisovatele, jež nejvíce vnímají rozmanitosti, krásu ale také tragické dějiny tohoto regionu. „Lidé často gratulují Společnosti za výběr letošního laureáta,“ uvedla na tiskové konferenci, jež proběhla v Italském kulturním institutu, ředitelka Centra Franze Kafky Markéta Mališová. „Výběr však není práce Společnosti, ale dobře zvolené jury. Dílo Claudia Magrise však souvisí i s náplní naší Společnosti, která se o středoevropský prostor a jeho kulturu stará.“

V průběhu tiskové konference Claudio Magris zdůraznil svou silnou vazbu s Prahou. Koneckonců Magris během své literární kariéry probádal mnoho míst v střední Evropě, jak dobře dokazuje jeho nejslavnější román, Dunaj. Pro tohoto spisovatele původem z Terstu je velice důležitá i židovská kultura středoevropského regionu. A Praha nepochybně tvořila jedno z hlavních center této kultury. „Když jsem dostal zprávu, že mi bude udělena Cena Franze Kafky, tak jsem si myslel, že je to nějaký vtípek jako z románů Haška či Čapka,“ uvedl Magris na tiskové konferenci. „Obdržet v Praze cenu pojmenovanou po Franzovi Kafkovi je opravdu něco mimořádného. A to nejen kvůli literární hodnotě jeho děl. S Kafkou totiž sdílím i přesvědčení, že psaní, které je často nezbytné k objevení smyslu života, se někdy stává i překážkou pro jeho plné prožití.“

Cena Franze Kafky je udělována Společností Franze Kafky od roku 2001. Mezi laureáty ceny patří domácí i zahraniční spisovatelé světového rozměru jako Philip Roth (2001), Elfriede Jelinek (2004), Harold Pinter (2005), Huraki Marakami (2006), Peter Handke (2009), Václav Havel (2010) či Amos Oz (2013).

Navíc se ve středu 26. října uskutečnil v Italském kulturním institutu literární večer s Claudiem Magrisem, organizovaný Italským kulturním institutem, Italským velvyslanectvím a Společností Franze Kafky.

 

Zdroj: Camic

Zdroj Fotografia: Francesco Bencivenga

Loading…