Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

04.03.2020

Členové Camic debatovali s ekonomem Tomášem Sedláčkem

V úterý 3. března uspořádala Italsko-české obchodní a průmyslové komora v Lounge Bar Mánes business lunch s Tomášem Sedláčkem.

Debata s jedním z nejvýznamnějších českých ekonomů byla zahájena a moderována generálním tajemníkem komory, Matteem Marianim. Diskuze se dotkla v uvolněném tónu prakticky všech témat veřejného a ekonomického života. Tomáš Sedláček tak členům představil svou koncepci digitálního sektoru jako abstraktního světa, který si vyžaduje zcela odlišný přístup ve srovnáním s tradičními odvětvími. To se týká i bankovnictví, kde Tomáš Sedláček pracuje. "V jistém smyslu se banky musí stát digital butlers (ndr. digitálními sluhy), aby přežily," uvedl ekonom. Tomáš Sedláček je také přesvědčen o významu nadnárodní integrace, jelikož vlády jednotlivých národních států nemohou efektivně odpovědět na výzvy jako je ekologická krize, migraci, finanční šoky či aktuální boj proti koronaviru. I z tohoto důvodu je místo České republiky pevně uvnitř Evropské Unie. "Historicky byla nejúspěšnější ta období, kdy jsme byli otevření západu," uvedl ohledně ČR Sedláček. Střednědobé ekonomické vyhlídky zůstávají dobré, i když se podle ekonoma země nachází na konci ekonomického i společenského cyklu.

Tomáš Sedláček patří k nejznámějším českým ekonomům v zahraničí. Velice úspěšná byla jeho publikace z roku 2009, Ekonomie dobra a zla, která byla přeložena do 21 jazyků, a to včetně italštiny. V současnosti Tomáš Sedláček působí jako chief macroeconomic strategist ČSOB, člena Italsko-české komory. V minulosti byl poradcem pro ekonomické záležitosti prezidenta Václava Havla a zasedal v orgánech jako Národní ekonomické rady vlády nebo Programová rada pro nové ekonomické myšlení Světového ekonomického fóra. Studoval na Karlově Univerzita v Praze a na Yale University ve Spojených Státech.

Zdroj: camic

Zdroj fotografie: Studio Adam-Costey

Loading…