Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

07.06.2017

Členové Italsko-české komory aktivní v průmyslu se setkali s představiteli MPO

Ve čtvrtek 25. května proběhlo v Praze setkání mezi italskými průmyslovými podniky, jež podnikají v ČR, a špičkami Ministerstva průmyslu a obchodu.

Hlavním cílem setkání bylo vytvořit přímou vazbu mezi průmyslovými podniky a představiteli ministerstva. „Tento dialog mezi více řečníky nám může pomoci v tom, abychom lépe pochopili český trh, jež se nachází v období, které je velice úspěšné jak pro české hospodářství tak pro italské firmy, které v ČR již podnikají,“ uvedl ve svém pozdravu italský velvyslanec Aldo Amati.

„Jsme velice rádi, že žijeme a investujeme v České republice,“ řekl na úvod předseda Italsko-české komory Gianfranco Pinciroli. „Itálie a Česká republika se chystají na přechod na nový model průmyslu, na tzv. Průmysl 4.0. Dalším zásadním tématem jsou investice, protože mnohé z přítomných firem chystají nebo již zahájily projekty rozšíření a modernizace své výroby v ČR: cílem našich firem je růst v této zemi a s touto zemí,“ dodal. Gianfranco Pinciroli také podtrhl některé problémy, kterým čelí italské průmyslové firmy v ČR. Jedná se o nedostatek pracovní síly či o občas silnou byrokracii. „Nebojíme se eventuálního zavedení nové daňové sazby pro firmy, kterou navrhují některé politické síly. Spíše se obáváme nestability fiskální politiky státu,“ uvedl Pinciroli k návrhům, jež kolují v předvolebním období.

Představitelé Ministerstva průmyslu a obchodu, mezi kterými byl náměstek pro průmysl Eduard Muřický, náměstek pro evropské fondy, výzkum, vývoj, inovace a investiční pobídky Tomáš Novotný či generální ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera a ředitelka odboru koordinace fondů EU a regionálních kanceláří Agentury pro podnikání a inovace paní Renata Kořínková představili systém na podporu firem a investic. Kromě investičních pobídek se jedná především o prostředky z evropských fondů. „Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost je třetím největším operačním programem po dopravě a regionálním rozvoji,“ poukázal náměstek Novotný. Dle údajů ministerstva je největší zájem o podporu inovacím, výzkumu či spolupráci mezi soukromým a veřejným sektorem, naopak menší zájem je o prostředky na podporu energetickým úsporám.

Český a italský průmysl mají před sebou podobné výzvy, například transformaci výrobního modelu. „Naše koncepce Průmyslu 4.0 byla velice pozitivně vnímána při letošní prezentaci v Římě při 60. výročí Římských smluv,“ podotkl náměstek Muřický. „Ve strategii klademe důraz na propojení světa internetu a světa průmyslové výroby. V tomto pojetí se blížíme německé koncepci a první impulzy přišly z Německa,“ dodal. Pro českou strategii jsou klíčové budování digitální infrastruktury, kyberbezpečnost a rozvoj adekvátního systému vzdělávání na středních a vysokých školách. „Naší vlajkovou lodí je  Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky, jež má kapacity i pro projekty výzkumu a vývoje malých a středních firem,“ uved Muřický.

V diskuzi mezi představiteli MPO a podnikateli a manažery se objevily problémy, které řeší i další průmyslové podniky. „Často se setkáváme s přebujelou byrokracií,“ uvedl jeden z manažerů v diskuzi. „Předložili jsme inovační projekt, jehož spolufinancování nám bylo zamítnuto, a ten samý projekt pak vyhrál v soutěži na nejvýznamnějším oborovém veletrhu, který probíhá v Německu. Naše skupina má úspěšnou firmu na Ukrajině a my se již osmým měsícem snažíme přivést do České republiky sedm lidí z Ukrajiny. Stále se nám to ale nedaří kvůli problémům na velvyslanectví a se systémem víz.“ Jak uvedli i další přítomní manažeři, nedostatek pracovní síly může Českou republiku poškodit v budoucích investičních projektech či při rozhodování o rozšíření výroby. Proto nejen italské firmy čekají na účinné řešení tohoto problému ze strany českého státu.

 

Setkání bylo uspořádáno Ministerstvem průmyslu a obchodu, Italsko-českou obchodní a průmyslovou komorou, Italským velvyslanectvím v Praze a Honorárním konzulátem Italské republiky v Brně.

Za Camic se zúčastnilo 15 členských firem:  Acerbis Czech s.r.o., Brazzale Moravia a.s., Brembo Czech s.r.o., CDS-Viroplastic CZ s.r.o., Cromodora Wheels s.r.o., Italinox s.r.o., Eurinox s.r.o., Logit s.r.o., Nová Mosilana a.s., OM Protivín a.s., Rame CZ s.r.o., Sametex s.r.o., Siad s.r.o., Tecnocap s.r.o., Trafil Czech s.r.o.

 

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Adam-Costey

Loading…