Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

26.04.2023

Členové Komory navštívili Letiště Praha

Členové Italsko-české komory navštívili v úterý 25. dubna Letiště Praha. Pro velký zájem Komora zorganizovala druhé kolo návštěvy 31. května.

„Letiště Praha je členem Komory, což je pro nás významný fakt a počest,“ řekl předseda Danilo Manghi. Hlavní údaje a plány rozvoje letiště představil během Business snídaně předseda představenstva Jiří Pos. „Vracíme se k číslům před pandemií,“ řekl Pos. Obnova leteckého provozu je ale pomalejší než u jiných letištích kvůli řadě faktorů, jako negativní vývoj na východních trzích kvůli válce na Ukrajině či silné oslabení společnosti České aerolinie, které v minulosti tvořily velkou část provozu na letišti. To vedlo Letiště Praha k větší diverzifikaci nabídky leteckých společností.

Pandemie covidu-19 ovlivnila také investiční plány. Prioritou letiště je vybudování paralelní dráhy, která ale prochází náročným povolovacím procesem mimo jiné kvůli mnoha námitkám je proti plánu. „Menší akustické znečištění a větší bezpečnost,“ uvedl hlavní přednosti nové dráhy Jiří Pos. Nová infrastruktura také zvětší přepravovací kapacitu v hodinách letecké špičky. Letiště rovněž plánuje rozšíření terminálu 2 a navazujících infrastruktur.

Nejisté jsou stále termíny, kdy bude v provozu železniční spojení s centrem metropolí, jehož hlavní investorem je však společnost Správa železnic. Zlepšit spojení hromadnou dopravu by měla také nová linka vysokokapacitních trolejbusů. Setkání se členy se za Letiště Praha zúčastnil také místopředseda představenstva Jiří Kraus.

Návštěva letiště byla zakončena prohlídkou neveřejných prostor, centra dispečinku a třídírny zavazadel.

Loading…