Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

12.06.2017

ČNB: ceny rezidenčních nemovitostí jsou nadhodnocené

Dostupnost vlastního bydlení se v loňském roce zhoršila kvůli rychle rostoucím cenám. Uvádí to Česká národní banka (ČNB) ve své Zprávě o finanční stabilitě zveřejněné v úterý 13. června.

Podle údajů ČNB ceny nemovitostí vzrostly na konci loňského roku meziročně o jedenáct procent. Růst byl prakticky stejný v Praze i ve zbytku České republiky. „Růst cen je tak nejrychlejší v EU a podle našich analýz jsou ceny bytů v ČR mírně nadhodnocené,“ řekl na tiskové konferenci ředitel Odboru finanční stability ČNB Jiří Frait. Ceny nemovitostí rostly výrazně rychleji než platy, čímž se zhoršila příjmová dostupnost rezidenčních nemovitostí. Váha splátek hypoték na příjmy rodin, jež si pořídily nemovitost na dluh, se však příliš nezměnila kvůli nízkým úrokovým mírám.

Růst cen je především v Praze způsoben administrativními překážkami při povolování nových staveb. Překážky však mohou mít dle ČNB i pozitivní přínos. „Překážky mohou v delším výhledu ochránit trh před nadměrnou výstavbou reagující na investiční nebo čistě spekulativní poptávku,“ uvádí se ve zprávě. V případě krize totiž převis nabídky akceleruje pád cen na realitním trhu. Ceny rezidenčních nemovitostí by ale měly růst, byť pomalejším tempem než v roce 2016, i v příštích letech. Zpomalení cen má být výsledkem restrikčních opatřeních ČNB v poskytování hypoték a postupného uspokojení poptávky po vlastním bydlení.

Zdroj: www.cnb.cz

Zdroj fotografie: ČNB

Loading…