Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

26.03.2020

ČNB dále uvolňuje svou měnovou politiku

Česká národní banka pokračuje v uvolňování své měnové politiky. ČNB tak přehodnotila svou restriktivní politiku, skrze kterou chtěla zmírnit růst inflace.

Na svém zasedáním ve čtvrtek 26. března bankovní rada snížila základní sazby. Dvoutýdenní repo sazba tak byla snížena o 75 bazický bodů na jedno procento. Uvolnění měnové politiky je odůvodněno obtížemi, které čekají české hospodářství v souvislosti s epidemií Covid-19. "Pokles zahraniční poptávky a vliv domácích opatření ústí do silné recese tuzemské ekonomiky, ve které domácí ekonomika setrvá pravděpodobně po celý zbytek letošního roku," uvedl viceguvernér Tomáš Nidetzký.

Česká národní banka také bedlivě sleduje kurz koruny, jež se výrazně oslabila po prvním snížením sazeb přijatém 16. března. V následujících dnes se kurz koruny držel nad hranicí 27 korun za euro. Čtvrteční snížení sazeb zatím nemělo na korunu výrazný dopad. "Bankovní rada současně zdůrazňuje připravenost ČNB reagovat na nadměrné výkyvy kurzu svými nástroji," varoval viceguvernér Nidetzký.

Od prvního dubna bankovní rada snížila na jedno procento sazbu proticyklické kapitálové rezervy. Díky tomu budou mít české banky více prostředků, aby mohly reagovat na ekonomické dopady epidemie. Český bankovní finanční sektor je i nadále robustní a je schopen se vyrovnat i s důsledky velice nepříznivého ekonomického scénáře. Současně ale bankovní rada vyzvala banky a další finanční instituce, aby letos nevyplatily zisk a neoslabily tak svou finanční a kapitálovou pozici. Bankovní rada také přivítala vládní návrh, dle kterého by ČNB mohla přímo kupovat české státní dluhopisy. Takové opatření může posílit stability v období, které zřejmě bude plné nejistoty.

Zdroj: www.cnb.cz

Zdroj fotografie: ČNB

Loading…