Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

24.05.2018

Co dělat s PET láhvemi?

Co dělat se stovkami tisíc PET láhví, které každý den spotřebují obyvatelé České republiky? Na tuto otázku se snažila odpovědět konference svolaná na úterý 22. května společností Karlovarské minerální vody, Vysokou školou chemickou-technologickou a Institutem cirkulární ekonomiky.

Podle posledních údajů, v kontejnerech tříděného odpadu končí každoročně zhruba dvě třetiny všech prodaných PET láhví. Do procesu recyklace se nakonec dostane jen něco přes polovinu všech láhví. Zhruba 27 tisíc tun PET láhví ročně tak skončí buď na skládkách či ve spalovnách. „ Je skvělou zprávou, že Česká republika má dostatečnou recyklační kapacitu na vločkování PET lahví. Existují zde 4 hlavní zařízení na vločkování, která jsou ročně schopna zpracovat kolem 70 tisíc tun“, uvedla ředitelka Institutu cirkulární ekonomiky Soňa Jonášová.

Jedním ze způsobů, jak zvýšit míru recyklace, by mohl být systém zálohovaných láhví. Ten již funguje v několika evropských zemích a o jeho zavedení uvažují i významné státy jako Spojené království či Francie. V zemích, kde systém funguje, končí v procesu recyklace až devadesát procent všech PET láhví. Vybrané láhve však nejsou z hygienických důvodů znovu použité a opětovně naplněné tekutinou. Láhve prochází zpracováním, na jehož konci jsou tvořeny PET vločky, ze kterých je možné vytvořit další nové láhve.

S nápadem na zavedení systému zálohování přišla společnost Karlovarské minerální vody, jež je lídrem na českém trhu v oblasti balených vod a nealkoholických nápojů. „Pro nás je zásadní, abychom se dlouhodobě postarali o životní prostředí a budoucnost naší planety. Iniciativa k zavedení zálohového systému je náš další významný krok tímto směrem“, uvedl generální ředitel společnosti Alessandro Pasquale. Konečné rozhodnutí o zavedení systému bude ale záležet na výsledcích studie, kterou zpracovává Institut cirkulární ekonomiky a Fakulta technologie ochrany prostředí VŠCHT. Studie má určit, jaký je nejlepší způsob pro zvýšení recyklace PET láhví. Výsledky mají být zveřejněny na podzim letošního roku.

Zdroj: http://kmv.cz

Zdroj fotografie: Camic

Loading…