Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

07.01.2021

CRIF: bankroty firem se v roce 2020 dostaly na historické minimum

 

Firemní bankroty v roce 2020 zaznamenaly nejnižší úroveň od roku 2008. Uvádí to údaje zveřejněné agenturou CRIF – Czech Credit Bureau, členem Camic.

V roce 2020 bylo vyhlášeno 609 firemních insolvencí, což je o deset procent méně než v roce 2019.  V roce 2020 klesl také počet insolvenčních návrhů, a to na 973. „Nízký počet firemních bankrotů může v současné ekonomické situaci vypadat paradoxně,“ uvádí analytička agentury Věra Kameníčková. Za propadem počtu insolvencí stojí zpomalení fungování úřadů a soudů kvůli epidemii koronaviru a také některá legislativní opatření. „Jde zejména o dubnovou novelu insolvenčního zákona, tzv. LEX Covid, která věřitelům od dubna do srpna fakticky znemožnila podávat na dlužníky insolvenční návrhy a společnostem v problémech zároveň umožnila nepodávat na sebe insolvenční návrh,“ uvedla Kameníčková.

V první polovině letošního roku tak společnost předpokládá, že počet insolvencí bude růst, jakmile se soudy vypořádají se žádostmi z loňského roku. V posledních měsících roku 2020 totiž byl patrný nárůst počtu insolvenčních návrhů, a v prosinci byl počet nejvyšší od roku 2017.

Pokles zaznamenaly také počty bankrotů fyzických osob podnikatelů. V roce 2020 zbankrotovalo 538 individuální podnikatelů, o sedm procent méně ve srovnání s rokem 2019. V loňském roce klesal také počet insolvenčních návrhů.

Zdroj: https://www.informaceofirmach.cz/crif-v-uplynulem-roce-bylo-vyhlaseno-nejmene-firemnich-bankrotu-od-roku-2008/

Zdroj fotografie:CRIF

Loading…