Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

05.01.2018

Crif: bankroty podniků se dostaly na desetileté minimum

Příznivá ekonomická konjunktura má pozitivní dopad i na hospodaření firem. Ukazují to údaje zveřejněné agenturou Crif – Czech Credit Bureau, jež je členem Italsko-české komory.

Počet podnikových bankrotů klesl v roce 2017 na desetileté minimum. V loňském roce tak zkrachovalo 769 obchodních společností, což je ve srovnání s rokem 2016 o 135 společností méně. Počet podaných insolvenčních návrhů byl zhruba dvojnásobný, což je o čtvrtinu méně než v předchozím roce. V průběhu loňského roku zkrachovalo také 6344 fyzických osob podnikatelů, o deset procent méně než v roce 2016. „Výrazný meziroční pokles počtu vyhlášených bankrotů lze z větší části přičíst velmi dobrému stavu české ekonomiky. U prudkého poklesu počtu návrhů na bankrot podnikatelských subjektů sehrála svoji roli také novela insolvenčního zákona“, dodala k zveřejněným údajům analytička agentury Crif – Czech Cedit Bureau Věra Kameníčková.

Nejsilnější pokles podnikových bankrotů, a to o čtyřicet procent, byl zaznamenán v Jihočeském a Libereckém kraji. Více než polovina zkrachovalých podniků byla aktivní v obchodě, průmyslu a stavebnictví. V prakticky ve všech odvětvích byl zaznamenaný pokles bankrotů. Jediným odvětvím, kde počet bankrotů naopak vzrostl, a to o deset procent, byl sektor ubytování a pohostinství. Jedná se zřejmě o dopad nedávno zavedených nových regulací.

Zdroj: www.ceskenoviny.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…