Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

19.06.2019

Crif – CCB: investice a volná hotovost českých měst byly rekordní

Celkové hospodaření obcí v ČR zůstalo i v loňském roce v přebytku. Ukazuje to každoroční zpráva o stavu financí českých měst (kromě Prahy, která je považována za kraj) vydaná agenturou Crif - Czech Credit Bureau, členem Italsko-české komory.

V loňském roce se příjmy českých obcí zvýšily o 12 procent na zhruba 242 miliard korun. Výdaje pak dosáhly 241 miliard korun. Celkově tak hospodaření měst skončilo s přebytkem 1,6 miliard korun, což je nejméně od roku 2011. „Kondice obcí jako celku zůstala na velmi dobré úrovni,“ uvedl Luděk Mácha z agentury Crif - Czech Credit Bureau. Průměrný rating českých měst určený agenturou Crif-CCB se pohybuje na úrovni B s tím, že čtvrtina obcí vykazuje velice dobré hospodaření a na druhé straně osm procent obcí špatnou rozpočtovou kondici.

Finanční kondice obcí je obecně velice příznivá. Investice se v loňském roce zvýšily o celých čtyřicet procent na 77 miliard korun. „Kapitálové výdaje obcí byly v roce 2018 vůbec nejvyšší v historii České republiky,“ podotkla hlavní analytička agentury, Věra Kameníčková. Česká a moravská města si nemusí stěžovat ani na nedostatek hotovosti: na účtech jim leží 125 miliard korun, což je další rekord. „Je dobré, že obce mají určitou peněžní rezervu,“ poukázala Věra Kameníčková. „Je otázkou, zda současná výše rezerv není již nadměrná. Úrokové sazby na trhu určitě nepodporují růst peněz na bankovních účtech,“ dodala.

Zdroj: www.informaceoobcich.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…