Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

19.03.2018

Crif – Czech Credit Bureau zanalyzoval úvěrový trh v ČR

Společnost CrifCzech Credit Bureau, člen Italsko-české komory, provedl analýzu českého úvěrového trhu v roce 2017. Společnost spravuje bankovní i nebankovní registry, kam vkládají data o úvěrech nejvýznamnější české finanční instituce a společnosti.

Na konci roku 2017 české domácnosti celkově dlužily zhruba 2100 miliard korun, o 178 miliard korun více než roce 2016. Drtivou většinu těchto dluhů, a to zhruba 1700 miliard korun, tvoří dlouhodobé úvěry a hypotéky. Hodnota spotřebních a krátkodobých půjček vzrostla na 440 miliard korun. Vzhledem k velkému dopadu hypoték jsou nejzadluženějšími regiony Praha a střední Čechy. „Ve Středočeském kraji zaznamenáváme z pohledu úvěrových statistik podobné trendy jako v Praze. Řada lidí dojíždí do metropole za prací a poptávka po nemovitostech a jejich ceny jsou tak v tomto kraji ve srovnání s průměrem ČR vyšší“, dodává Lenka Novotná, výkonná ředitelka Bankovního registru.

Situace v oblasti krátkodobých půjček je mírně odlišná a nejzadluženějšími regiony jsou střední Čechy a Moravskoslezský kraj. Kvůli bezmála 300.000 klientů s obtížemi ve splácení svých dluhů jsou krátkodobé úvěry obvykle považovány za rizikovější než dlouhodobé půjčky, kde je úvěrů v selhání jen nepatrný zloměk. Nejpostiženějšími oblastmi jsou regiony s nízkými příjmy, např. Karlovarský a Ústecký kraj, kde má problém se splácením přes 4% klientů.

Výrazně menší odvětví tvoří úvěry firmám, jejichž celková hodnota činí 145 miliard korun, o patnáct procent více ve srovnání s rokem 2016. Nejčastější si firmy půjčují na investiční úvěry (55 miliard korun) a finanční leasing (46 miliard korun). Díky příznivé konjunktuře, ve které se nachází česká ekonomika, je stav v tomto odvětví velice dobrý a v selhání je méně než procento všech úvěrů podnikům.

Zdroj: http://www.cbcb.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…