Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

02.10.2017

CzechInvest dojednal zhruba tisíc miliard korun investic

CzechInvest, vládní agentura pro podporu investic, představil výsledky svého působení za posledních dvacet pět let své existence. Agentura oslaví významné výročí od svého založení prvního listopadu letošního roku.

Během debaty, která proběhla v úterý 26. září, agentura uvedla, že se jí povedlo zprostředkovat 1772 investičních záměrů v celkové hodnotě zhruba tisíc miliard korun. Podle údajů agentury, zprostředkované investiční záměry vytvořily v ČR circa 279 tisíc nových pracovních míst. Většina investičních záměrů proběhla po roce 1999, kdy tehdejší Zemanova vláda schválila nový systém investičních pobídek. Nejúspěšnější byl pro CzechInvestrok 2006, kdy se podařilo zprostředkovat 113 miliard investicí, jež vytvořily přes 34 tisíc pracovních míst.

Drtivá většina investic, jež prošla přes CzechInvest, mířila do průmyslu. Jen do automobilového průmyslu zamířila více než třetina všech dojednaných investic (přes 372 miliard korun). Následují s velkým odstupem chemický průmysl a strojírenský průmysl, do kterého přišly investice v hodnotě zhruba šedesáti miliard korun na odvětví. Nejsilnější zahraničních investorem je sousední Německo: tamní firmy proinvestovaly v ČR zhruba 225 miliard korun. Následuje pak Japonsko (127 miliard korun) a Spojené státy (83 miliard korun).Itálie je v žebříčku dvanáctá: CzechInvestu se podařilo v této zemi dojednat 41 investičních záměrů v celkové hodnotě zhruba 14 miliard korun.

Po 25 letech od založení však CzechInvest čekají velké změny. To podtrhuje i návrh na nový systém investičních pobídek, který připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu. “Na rozdíl od doby, kdy Česko bojovalo s vysokou nezaměstnaností a úkolem CzechInvestu bylo přinášet nová pracovní místa, se nyní orientujeme na investice s vyšší přidanou hodnotou. Poměr těchto investic se nám za uplynulé tři roky podařilo zvednout z 11 na 25 procent”, představil nové výzvy CzechInvestu generální ředitel této agentury, Karel Kučera.

Zdroj: czechinvest.org

Zdroj fotografie: CzechInvest

Loading…