Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

23.10.2016

Daňová správa posiluje v boji proti daňovým únikům

Finanční správa bude mít brzy nové prostředky pro odhalování domnělých daňových úniků. Pokračuje tak tendence svěřovat Finanční správě nové prostředky kontroly a vyšetřování. 

Na konci září schválila Poslanecká sněmovna zákon o prokazování majetku, jenž byl dlouhou dobu jedním ze symbolů parlamentní levice. Díky novému zákonu budou finanční úřady moci požadovat, aby plátce daně doložil původ svého majetku, pokud jeho hodnota přesahuje, dle mínění správce daně, alespoň o pět milionů hodnotu přiznaných příjmů. Správce daně bude moci požadovat také Prohlášení o majetku poplatníka. V případě nesrovnalostí tak finanční úřady budou mít možnost zpětně doměřit daň. Penále jsou vysoké a pohybují se od 20% do 100% vyměřené daně. Zákon by se měl dotknout jen fyzických osob, daňoví experti se ale obávají, že v praxi ho bude Finanční správa používat i proti právnickým osobám. 

V platnost vstoupil i nový zákon o Centrálním registru účtů. Registr má začít fungovat do 16 měsíců od zveřejnění zákona ve sbírce, a sice, s největší pravděpodobností, v roce 2018. Nový registr bude spravován Českou národní bankou a bude obsahovat identifikační údaje majitele a disponentů účtu a také datum otevření účtu. Nezvyšuje se tak množství údajů, jež si po soudním povolení mohou od jednotlivých bank vyžádat Finanční správa a orgány činné v trestném řízení. Nový registr tak nebude obsahovat údaje o pohybech na účtu. 

Díky zákonům navržených současnou vládou se výrazně zvyšuje datová základna, jenž má Finanční správa k dispozici. Zda opravdu povede k lepšímu výběru daní, to se teprve uvidí. Soukromí plátců daně se však zajisté sníží.

Zdroj: Camic 

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…