Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

04.01.2021

Daňový balíček vstoupil v platnost

Prvního ledna vstoupily v platnost některé významné daňové změny, které se dotýkají zaměstnanců, firem a osob samostatně výdělečně činných.

 

Daň z příjmu fyzických osob 

Vstoupilo v platnost tzv. zrušení superhrubé mzdy. Základ daně z příjmu ze závislé činnosti tak bude tvořit hrubá mzda bez důchodových a zdravotních odvodů. Tím klesá daňové zatížení příjmů ze závislé činnosti, byť sazby zůstávají beze změny – 15 a 23 procent. Zvyšuje se také základní daňová sleva na poplatníka, a to na 27.840 korun ročně.

Stravenkový paušál 

Firmy budou moci přímo vyplatit svým zaměstnancům příspěvek na stravování. Z částky nebude odváděna daň z příjmu ani odvody. Využití zcela záleží na vůli firem, které budou moci i nadále používat stravenky či závodní stravování.

Rychlejší odpisy 

Firmy budou moci rychleji odepsat majetek pořízený od 1. ledna 2020 do 31. prosince 2021. Majetek z první skupiny (například technologie pro kancelář) může být odepsán v průběhu jednoho roku místo obvyklých třech. Statky z druhé skupiny, jako vozy či stroje, mohou být odepsány v průběhu dvou let místo obvyklých pěti. V prvním roce lze odepsat až 60 procent hodnoty pořízeného majetku.

Paušální platba daně z příjmu a odvodů 

Osoby samostatně výdělečně činné mohou letos poprvé využít paušální platbu daně z příjmu a odvodů. Hodnota paušální platby je 5469 korun měsíčně. Paušální platby mohou využít OSVČ, jež nejsou plátci daně z přidané hodnoty a jejichž příjmy v roce 2020 nepřesáhly jeden milion korun. Přihlášení se k paušální platbě musí být ohlášeno finančnímu úřad podáním formuláře, a to nejpozději do 11. ledna.

 

Zdroj: https://www.mfcr.cz/cs/aktualne/tiskove-zpravy/2020/prehled-nejdulezitejsich-zmen-v-gesci-mi-40144

Zdroj fotografie: Pixabay

 

 

Loading…