Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

11.10.2017

Delegace Italsko-české komory debatovala s předsedou představenstva Letiště Praha, a. s., Václavem Řehoře

Ve čtvrtek 5. října proběhlo na mezinárodním Letišti Václava Havla Praha jednání mezi delegací Italsko-české obchodní a průmyslové komory a předsedou představenstva společnosti Letiště Praha, a. s., Václavem Řehořem. Delegaci komory vedl italský velvyslanec Aldo Amati, předseda Gianfranco Pinciroli, místopředsedové Alessandro Pasquale a Danilo Manghi.

Předseda představenstva představil strategie rozvoje a investic mezinárodního Letiště Václava Havla Praha. Nejvýznamnějšímu letišti v České republice se daří držet vysoké tempo růstu. V loňském roce letiště odbavilo přes 13 milionů cestujících a letos by jejich počet mohl stoupnout na 15 milionů. Rozšiřuje se také nabídka destinací a přítomných aerolinek. “Díky Praze, která má velmi silnou pozici mezi mezinárodními turistickými destinacemi, jsme v postavení tzv. Destination Driven Airport”, uvedl Václav Řehoř s tím, že necelé tři čtvrtiny odbavených cestujících tvoří zahraniční turisté. Na růstu se dlouhodobě podílí také stabilní letecké spoje s Itálií.

Letiště Václava Havla Praha má velkou výhodu v lokaci Prahy ve středu Evropy i v jejím magnetismu pro turisty z celého světa. Díky schopnosti přilákat nové dopravce a motivovat ty stávající k rozšiřování jejich působnosti Letiště Praha vykazuje vynikající hospodářské výsledky, skrze které dokáže financovat své investice. Prognózy expertů počítají s tím, že v příštích letech se počet leteckých cestujících v Evropě zdvojnásobí. I z tohoto důvodu delegaci Italsko-české komory zajímaly plány na budoucí rozvoj pražského letiště. „Naším přístupem je co nejefektivněji využívat stávající infrastrukturu. Proto máme systém pobídek, jež odměňují aerolinky za vysokou míru obsazenosti či za nasazení větších letadel”, vysvětlil Václav Řehoř. Hlavní investice tak v současnosti míří především do zvýšení průchodnosti terminálů a do zlepšení služeb na letišti. Vedení letiště plánuje vyhlásit v příštích letech výběrové řízení na provozovatele Duty Free obchodů. Velkou pozornost průběžně věnuje také investicím do bezpečnosti. Co se týče dlouhodobých rozvojových plánů, v příštích letech společnost Letiště Prahaplánuje proinvestovat do zlepšení letištní infrastruktury a budování nových kapacit okolo 27 miliard korun.

„Setkání s panem předsedou představenstva, Václavem Řehořem, bylo velice zajímavé“, vyhodnotil debatu předseda Italsko-české komory, Gianfranco Pinciroli. „Pražské letiště je opravdovým modelem efektivity a úspěšného rozvoje, zaznamenává silný růst v přepravě osob a má jasné strategie rozvoje. Je evidentní, že mezinárodní Letiště Václava Havla Praha je významnou infrastrukturou pro další rozvoj Prahy i celé České republiky. Během jednání se také ukázalo, že zde existují také zajímavé obchodní příležitosti pro členy naší komory“, dodal předseda Pinciroli.

Po diskuzi proběhla návštěva samotného mezinárodního Letiště Václava Havla Praha, a to včetně exkurze do operačního zázemí letiště.

Zdroj: Camic

Zdroj fotografia: Camic

Loading…