Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

01.03.2019

Deloitte zahájila desátý ročník ankety Zákon roku

Společnosti Deloitte a Deloitte Legal, jež jsou členy Italsko-české komory, zahájily desátý ročník ankety Zákon roku, ve které veřejnost může vybrat nejlepší zákon schválený v loňském roce.

Veřejnost bude mít na výběr mezi třemi zákony, které vybrala nominační rada ankety. Jedná se o evropský balíček oběhového hospodářství, jež má vyjasnit pravidla pro podnikání. Do úzkého výběru se dostala také novela zákona o výstavbě dopravní infrastruktury, která zavedla instituty, jako fikce souhlasu či předběžné držení, jež mají urychlit přípravu prací. Třetím vybraným předpisem je novela zákona o ochranných známkách, jež výrazně modernizuje legislativní úpravu této oblasti. Novinkou desátého ročníku anketa je také nová kategorie Vykřičník, ve které veřejnost může upozornit na zbytečné zákony či na návrhy zákona, s jejichž schválením se příliš otálí.

„V roce 2018 došlo v Česku objektivně k legislativnímu zpomalení. V letech 2016 a 2017 vycházelo ročně kolem 550 předpisů či mezinárodních smluv, v roce 2018 to bylo necelých 400," uvádí předseda nominační rady Tomáš Babáček. Toto zpomalení však zlepšuje situaci firem jen minimálně. „V zájmu ochrany spotřebitele, boji proti praní špinavých peněz a daňovým únikům neustále roste množství nákladných administrativních a regulatorních povinností pro podnikatelskou veřejnost," poukazuje místopředseda České advokátní komory, Robert Němec, a dodává: „To ohrožuje zejména malé a střední podniky, které nejsou schopny zaměstnávat další a další administrativní personál nebo vynakládat další prostředky na externí služby."

 

Zdroj: http://zakonroku.cz/Anketa

Zdroj fotografie: Zákon roku

Loading…